Reslig supertalang med idrott i blodet

Jonathan Bengtsson är redan 191 centimeter lång, och gissar själv att han stannar först på 195.
Jonathan Bengtsson är redan 191 centimeter lång, och gissar själv att han stannar först på 195.
Tekniska mittbackar med bra spelförståelse är en bristvara i svensk fotboll, inte minst i herrlandslaget.

Kanske kan Jonathan Bengtsson fylla en av luckorna i framtiden. IFK Lidingös supertalang är uttagen i P15-landslaget.

Fotbollssäsongen blir bara längre och längre och roligare och roligare för 15-årige Jonathan Bengtsson från Käppala. Under säsongen har han varit lagkapten i stads­laget, och debuterat som mittback i IFK Lidingös herrlag i division 4.

– Vi fortsätter att träna tre gånger i veckan fram till i mitten av ­december.

Då har herrlaget ett träningsuppehåll. Men Jonathan får vänta ett tag på jullovet. Den 12–15 december är han på Bosön på träningscamp med P15-landslaget.

– Det ska bli jätteroligt. Jag hoppas bli bland de 18 som tas ut till det slutliga landslaget. Chansen finns, det har gått riktigt bra för mig i år.

Jonathan Bengtsson är redan en stor spelare. Det är inte många 15-åringar som mäter 191 centimeter och har skostorlek 47.

– Jag kommer nog att bli 195.

Längden finns i generna, och även förmågan att prestera i idrott. Storasyster Isabella mäter 191 och spelar handboll med Skuru i elitserien. Pappa Per (”bara” 189 centimeter lång) var med på tre vinter-OS i hastighetsåkning i skridsko. Morfar Ingvar ”Putte” Carlsson har ett förflutet som ledare och tränare i Djurgården, både i ishockey och fotboll.

– Jag är också djurgårdare, ­poängterar Jonathan.

Nu står Jonathan Bengtsson inför ett vägskäl. Han spelar även handboll i Lidingö SK, men kommer förmodligen att prioritera fotboll nästa säsong.

– Jag behöver fundera på vad jag vill med idrotten.

Ernesto Rubio Sivodedov har tränat Jonathan i IFK Lidingös P98-lag i fotboll i fyra år. Han håller med om att Jonathan behöver ta sig en allvarlig funderare.

– Jonathan är lite bekväm eftersom han har lätt för sig i det mesta. Men när han bestämmer sig för att ta i så tror jag knappt vad jag ser, det känns liksom wow! Jonathan är komplett med sin storlek, spelförståelse och teknik.

Hur bra kan Jonathan bli?

– Han har potential att spela i A-landslaget i framtiden.

Jonathan blir glad när han får höra detta.

– Jätteroligt, och jag ser inga hinder för att det kan bli så. Det stämmer väl att jag kan vara lite bekväm när jag spelar med pojklaget, men i A-laget kör jag för fullt.

Jonathan Bengtsson har bra självförtroende, men inser samtidigt att han måste jobba hårt för att nå långt. Att bara vara fysiskt stark och talangfull räcker inte.

– På kort sikt behöver jag utveckla tekniken. På längre sikt vill jag prova hur långt jag kan gå och spela i en högre liga.

Om Jonathan utvecklas i rätt riktning kanske landslagskarriären fortsätter hela vägen. Han är inte ett dugg imponerad av de svenska mittbackarnas insatser i VM-kvalet. Sverige åkte som bekant ut i play off mot Portugal, och det blir ingen resa till Rio.

– Våra mittbackar har inte haft många rätt. Kanske det är läge att ta tillbaka Olof Mellberg.

Fakta

Måste välja boll

Namn: Jonathan Bengtsson.

Ålder: 15 år.

Bor: Villa i Käppala med mamma Åsa, pappa Per och storasyster Isabella.

Aktuell: Mittback i IFK Lidingö Fotbollsklubb som har tagits ut till P15-landslagets träningscamp på Bosön i mitten av december.

Annan sport: Spelar handboll i Lidingö SK. ”Efter den här säsongen måste jag prioritera en sport, och det blir nog fotboll.”