ANNONS

Reste sig från botten – och blev landslagsman

Andreas Mindell
Andreas Mindell i brassetröja med hockeyklubba i handen utanför Järfälla ishall.
På grund av sitt missbruk hade han förlorat allt. Då bestämde sig Andreas Mindell för att det fick räcka. Nu har han varit ren i precis ett år, är team manager i Järfälla HC – och är uttagen i Brasliliens landslag i ishockey.
ANNONS

– Jag berättar öppet om mitt missbruksproblem för att jag hoppas kunna hjälpa andra i samma sits. Många därute som har problem, men det går att komma ur dem. Det finns hjälp att få om man vågar ta emot den utan att skämmas över vad andra ska tycka och tänka. Det gjorde jag. Från att ha varit nere på bottenträsket står jag här i dag med möjligheter jag aldrig kunde drömma om, säger Andreas.

Han är adopterad från Brasilien och kom till Sverige och Kungsängen som 4-åring. Så gott som omedelbart började han spela hockey i Kallhälls IF.

Till JHC som 12-åring

– Farsan lärde mig åka skridskor på IP i Kungsängen och sedan började jag i Kallhälls hockeyskola.

Via Bålsta HC kom han till Järfälla HC som 12-åring där Peter Wallin var tränare i klubbens duktiga och hårdsatsande P88-lag.

JHC P88

Järfälla HC:s P88-lag, med Andreas Mindell näst längst till höger i nedre raden.

Hockeyn gick bra och Andreas blev så småningom lagkapten i J20-laget, men samtidigt började han få problem vid sidan av rinken.

Tidigt upp i A-laget

– Det var en period med mycket alkohol och festande. Jag insåg inte då att jag hade problem. Tränaren Erik Forsgren var ett bra stöd. Han brydde sig om personen i mig, inte bara hockeyspelaren. Jag tror att han gjorde mig till lagkapten för att jag inte skulle spåra ur om jag fick en ledande roll.

Trots det, och trots att han flyttades upp i JHC:s A-lag tidigt, började Andreas tappa sugen. Han flyttade till Gävle för att komma bort, men det hjälpte inte.

ANNONS

”Flyttade bara med problemen”

– Jag tänkte att det skulle vara bra att komma iväg och byta miljö, men jag flyttade bara med problemen. I Gävle mådde jag inte bra och efter ett halvår flyttade jag hem igen.

Hockeykarriären fortsatte i Bålsta HC och sedan vidare i Spånga Hockey, där Erik Forsgren då var tränare. Ett tag flöt livet på bra och Andreas försökte ha perioder utan alkohol, men lyckades aldrig någon längre tid.

”Jag var nere på botten”

När han återvände till Järfälla HC för tre år sedan kom han inte riktigt överens med dåvarande tränaren, ledsnade totalt på hockeyn och slutade helt. Resultatet blev att missbruket skenade.

– Jag fastnade helt i det och började umgås i fel kretsar, ta dumma beslut. Jag hamnade i helt fel banor och började använda droger. Det gick fort. Snart hade jag förlorat jobbet, min lägenhet, bilen och min relation till familj och vänner. Jag var nere på botten.

La in sig för avgiftning

För precis ett år sedan bestämde sig Andreas för att det fick vara nog. Han la in sig på S:t Görans sjukhus för avgiftning.

– Det var det eller dö. Jag har en son som var en stark drivkraft för mig att fortsätta kämpa.

Efter två månader på S:t Göran har Andreas fortsatt med rehabilitering i form av samtal och KBT-behandling.

Nytt självförtroende

Självförtroendet började byggas upp. Till och med suget för ishockey kom tillbaka. Andreas började spela i Järfälla HC i division 3 igen.

Andreas Mindell

Andreas Mindell firar ett mål i JHC-tröjan.

– Men när det gäller hockey så har jag alltid velat ha det seriöst och strukturerat. Jag tyckte inte att det var det, så jag slutade ganska snabbt igen.

Men den här gången lämnade han inte hockeyn. I stället stannade Andreas i JHC i en ny roll, som lagledare.

Succé som lagledare

– Jag ville vara kvar och förändra till det bättre. JHC ska inte vara i division 3, tyckte jag, så jag ville hjälpa till att få ordning på det.

Skiftet från spelare till lagledare blev lyckat. Järfälla HC skrällde och avslutade säsongen mycket starkt – och gick upp i division 2. Samtidigt fick Andreas en praktikplats som innebär att han arbetar för klubben.

– Jag är team manager och arbetar med föreningsfrågor tillsammans med vår föreningsutvecklare, säger han.

Plötsligt landslagsman

Praktikplatsen tar slut i sommar, men målet är att kunna fortsätta arbeta för klubben.

– Jag hoppas at det ska övergå i en heltidstjänst, med stöd av arbetsförmedlingen. Nu har jag hittat något jag brinner för, och jag är jätteglad att det var Järfälla HC som gav mig chansen. I dag mår jag mår bra och har fått tillbaka mina relationer, även om jag tar en dag i taget. Det gäller att vara vaksam för det är trots allt en beroendesjukdom, men för ett år sedan kunde jag inte ens drömma om det här.

Dessutom ser spelarkarriären ut att få en överraskande förlängning. Andreas är uttagen i Brasiliens ishockeylandslag som ska spela mot Mexico, Argentina, Chile och Colombia i Pan American Tournament i Mexico City den 5–11 juni.

Samlar in pengar för att kunna åka

– Det skulle vara en rolig upplevelse och en dröm att få spela för Brasilien.

Ännu är det dock inte säkert att Andreas kan åka. Ishockey är en ung sport i Brasilien och förbundet har ont om pengar så spelarna måste själva bekosta flyg, hotell och mat.

– Min praktiklön är inte så stor. Jag jagar sponsorer och privata finansiärer just nu och har startat en insamling på facebook för att få in pengar så att jag kan åka.

Ett starkt tillskott

Fotbollsgalna Brasilien kan bara hoppas att Andreas lyckas med sin insamling. Hockeynivån är inte särskilt hög – de flesta av landslagsmännen spelar bara inline-hockey till vardags – och Andreas skulle bli ett mycket starkt tillskott.

– Ja, jag tror att det är mig de får förlita sig på poängmässigt.

Är du i okej form trots att du inte spelat sedan i höstas?

– Jadå, jag är lagledare även i JHC:s 06:or där sonen spelar, och där är jag oftast med på isen som en extra ledare. Men jag kommer nog få köra några löppass innan.

Fakta

Valde hockey före fotboll

Namn: Andreas Diego Mindell.

Ålder: 28 år.

Bor: Kungsängen.

Familj: 11-årig son, mamma, pappa, lillebror.

Yrke: Praktikplats i Järfälla HC.

Idrotter: Tennis, golf, innebandy, fotboll och ishockey som liten. ”Jag var ganska duktig i fotboll och spelade länge, men när jag blev tvungen att välja så valde jag hockeyn”.

Sociala medier: Andreas nås på @mindello på Instagram och Andreas Diego Mindell på facebook.

Aktuell: Alkohol- och drogfri i precis ett år. Uttagen i Brasiliens ishockeylandslag som spelar Pan American Tournament i Mexico City den 5-11 juni.