ANNONS

Ricardo är för snäll mot motståndarna

Ricardo Gonzalez från Tumba satsar på sitt första proffsbälte och jobbar för att bli mer elak i ringen.
Ricardo Gonzalez från Tumba satsar på sitt första proffsbälte och jobbar för att bli mer elak i ringen.
Svenske mästaren Ricardo Gonzalez från Tumba är överlägsen i sin viktklass, men har ett stort problem.

– Ricardo är för snäll. Han skonar sina motståndare, säger tränaren Thomas Rasmussen.
ANNONS

Ricardo Gonzalez började som många andra svenska thaiboxare med kickboxning. Bland annat tog han silver i VM. Där fick han grunden till slag och sparkar. När han för sex år sedan gick över till Muay Thai fick han lägga till knän och armbågar till repertoaren.

– Sporterna är liknande. Övergången är inte så stor. Men det tog ett tag innan de nya teknikerna satt, säger Ricardo.

Vi träffar honom i träningshallen Stockholm Muay Thai på Kungsholmen. Här finns också huvudtränaren Thomas Rasmussen – som en gång i tiden rankades som femma i världen i sin viktklass (thailändarna inkluderade) och hade två Europabälten.

– Ricardos största problem är att han bara kör på 40 procent av sin kapacitet. Han är överlägsen i Sverige och han är för snäll. Han skonar sina motståndare, säger Thomas Rasmussen.

När Ricardo får höra det ler han brett.

– Ja, jag är inte så elak som tränaren vill. I Thailand går boxarna in för ”The Kill” när motståndaren har problem men jag har svårt för det, säger han.

Ricardo är uppvuxen i Väsby och flyttade i 20-årsåldern till Tumba där de flesta polarna finns. Han har två jobb – varannan vecka jobbar han med ungdomar i Husby och på helgerna är han garderobiär på en krog. Ricardo tränar två pass om dagen sex dagar i veckan. På morgnarna är det fokus på styrketräning och på kvällarna är det teknikträning på klubben. På söndagarna återhämtar han sig.

– Nej, jag har ingen flickvän. Det finns inte tid till det. Jag har bara några år kvar av karriären så jag satsar stenhårt på den.

Ricardo vann under SM-veckan i Östersund i januari sitt andra raka SM-guld i -71 kilo. Det är en av de tuffaste klasserna i Sverige. SM-guldet innebar att han därmed är klar för VM i september. I november blev han Nordisk mästare.

ANNONS

Nästa stora mål är en fajt om det skandinaviska mästarbältet i mars.

Och då handlar det om proffsbältet.

– Jag är klar för matchen men arvodet är inte bestämt än. Det är första gången jag får betalt för att boxas så det ska bli roligt, säger han.

Amatörerna boxas i fem två­minutersronder. Proffsen fajtas i treminutersronder. Enligt Thomas Rasmussen är den där extra minuten en evighet. Framöver har Ricardo inte råd att gulla med motståndarna.

– Proffsen slår hårdare och sparkar hårdare. Ricardo måste ligga på motståndarna som en vithaj. Han kan så mycket mer än han visade under SM. När Ricardo känner att han är överlägsen under matcherna lägger han av att boxas i stället för att gå på och det är inte bra. Ricardo kan mycket väl vinna VM men då får han inte skona motståndarna, säger Thomas Rasmussen.

Fakta

Vill ha proffsbälte

Namn: Ricardo Gonzalez.

Ålder: 30.

Bor: I Tumba.

Familj: Singel.

Yrke: Arbetar med ungdomar i Husby och som garderobiär på en krog.

Aktuell: Nybliven svensk mästare i Muay Thai i -71 kilo. Ska boxas om det skandinaviska proffsbältet i mars och i september väntar VM.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.