Rickard är redo för sin VM-debut

Rickard Johansson finslipar formen inför VM i Frankrike 18–24 september.
Rickard Johansson finslipar formen inför VM i Frankrike 18–24 september.
Han spänner bågen, står blickstilla några sekunder, och skjuter iväg. Ett ögonblick senare borrar sig pilen 15 centimeter in i hjärtat på björnen, 25 meter bort på ängen. Rickard Johansson från Åkersberga är i form inför VM-debuten i 3D-bågskytte i nästa vecka.

– Ja, det fungerar bra just nu. De brukar säga att man inte ska ha för stora förväntningar i sitt första VM, men vi får se. Mitt mål är att jag ska vara nöjd när jag åker hem, säger Rickard.

Det är tidig eftermiddag och han är ensam på plats på klubben Danapilens bana i Rinkebyskogen i Danderyd för att slipa formen till VM som avgörs i Frankrike den 18–24 september.

Skjuter helst i skogen

Innan han kan börja skjuta måste han montera ihop och placera ut djuren. Rickard tävlar i vanlig tavelskytte också, men han är bäst på, och gillar bäst, 3D.

Rickards pil borrade sig in i björnens ”hjärta”, en fullträff som på tävling ger maximala 11 poäng. När pilen dras ut syns det knappt alls att den suttit där. ”Det läker snabbt igen på djuren”, säger han.

– Jag går helst skogsronder, det är roligare och trevligare. Ibland kan jag nästan njuta när en bana är snyggt lagd.

Avståndsbedömning avgörande

I 3D skjuter man på djur – björnar, vildsvin, hjortar och grävlingar bland annat – av gummi. Målen, normalt 24 på en tävling, placeras ut i en bana i naturen och avståndet varierar  från 10 till 45 meter.

– Det är helt avgörande att få till avståndsbedömningen. Jag är ute i naturen och tränar på bara det ett par gånger i veckan, säger Rickard.

”Roligare än fotboll”

Han började med bågskytte som liten då han hängde med några kompisar och testade.

– Jag tyckte att det var kul, roligare än fotboll.

Efter ett nära tio år långt uppehåll återupptog Rickard bågskyttet för sju år sedan då han började i Danapilen. Tidigare hade han skjutit med en ”vanlig” recurvebåge, men nu bytte han till den mer tekniskt avancerade typen compound.

– Den har en utväxling som hjälper till att spänna bågen. Pilens hastighet blir större, cirka 330 kilometer i timmen. Dessutom har den en stabilisator och ett förstorande sikte.

Det låter som att det knappt går att missa?

– Ha, ha, nja med rätt avståndsbedömning och bra skott känns det så. Har jag en riktigt bra dag så blir jag förvånad när jag inte träffar.

Det är mycket teknik att hålla reda på för den som skjuter compoundbåge. ”Ja, man måste ha ordning på sitt material, annars händer det konstiga grejer”, säger Rikard.

För ungefär tre år sedan började Rickard satsa för att nå landslaget. Sedan dess har det gått bättre och bättre hela tiden. Framför allt i år har det lossnat.

Silver på SM

Nyligen tog han silver på SM i Strängnäs och tangerade det svenska poängrekordet då han sköt 503 av 528 som är max. Och så uppnådde han målet att nå landslaget och nu väntar alltså VM.

– Jag har tränat mycket och med bra skyttar. Och så lägger jag mycket tid på mental träning. Visualisering och att hitta balans mellan självbild, medvetande och undermedvetande. Självkontroll är viktigast av allt i min sport, säger Rickard om varför han tagit ett så stort steg i år.

Final i VM den 23 september

Utöver mental träning och avståndsbedömning tränar han själva skyttet minst tre gånger i veckan. Och så lite löpning.

– Man mår bra av att ha bra kondition och en bra syreupptagning gör dessutom att jag kan sikta längre och bättre.

Minst tre gånger i veckan skjuter Rickard på Danapilens bana i Rinkebyskogen.

VM inleds för Rickards del på tisdag, den 19 september med två kvaldagar. 16 av 53 deltagare går vidare till eliminering i cupformat och de som går till final gör upp om guldet på lördagen, den 23 september.

Fakta

Tangerade svenska rekordet

Namn: Rickard Johansson.

Ålder: 35 år.

Bor: Åkersberga.

Familj: Två söner.

Yrke: Mekanikkonstruktör.

Klubb: Danapilen.

Skjuter: Med compoundbåge, och föredrar grenarna 3D eller fält i skogen framför tavelskytte.

Meriter: Vunnit DM flera år i rad. SM-silver i år. Tangerade nyligen svenska rekordet med 503 poäng av 528 möjliga.

Aktuell: Gör i nästa vecka VM-debut då 3D-VM avgörs i Robion i södra Frankrike.

Fakta

50 000-åriga anor

Bågskytte har anor till förhistorisk tid, cirka 50 000 år sedan, då som jaktform.

Sporten bågskytte har funnits sedan början av 1900-talet.

Den kombinerar precision, koncentration, kondition, styrka och teknik.

Grenen tavleskytte utomhus är med på OS.

Klubben Danapilen i Danderyd bildades 1962 och håller till i Sätraskogen alldeles nordöst om Danderydsvägen.

Klubben utövar alla grenar inom bågskytte, plus armborst, och har drygt 100 medlemmar varav omkring hälften är barn.