ANNONS

Ridsporten får nytt stall för 12 miljoner

Ridskolelärare Elisabet Zillén till höger, dottern Klara och hästen Tia kan snart få flytta in i ett nytt fräscht stall.
Ridskolelärare Elisabet Zillén till höger, dottern Klara och hästen Tia kan snart få flytta in i ett nytt fräscht stall.
400 ryttare och 40 hästar jublar. Upplands-Bro ryttarförening får ett nytt stall för 12 miljoner kronor.

– I dag jobbar vi som på 1800-talet med skottkärra och grep, säger ridskolechefen Charlotte Frisch.
ANNONS

Hästen Tia får uppvaktning. Ridskoleläraren Elisabet Zillén lossar henne från spiltan och dottern Klara Zillén, 11, sticker fram lite hö.

Stallet i Prästtorp lever på övertid. Spiltor är olagliga i nya stall eftersom hästarna måste vara uppbundna.

För ett par år sedan dömde en konsult som Upplands-Bro kommun anlitat från Hushållningssällskapet ut det som undermåligt.

– Stallet var helt slut, säger Bo Larsson, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro.

Kommunen har arrenderat ut stallet till Upplands-Bro ryttarförening sedan ridskolan öppnade 1985.

– Det var ju inte nytt då heller utan det var en befintlig gammal lada som byggdes om, säger Elisabet Zillén som varit med sedan starten.

Enligt Charlotte Frisch hopar sig bristerna.

– Det är fukt och mögel i väggarna och ventilationen är obefintlig – man är tvungen att öppna dörrar och fönster. Det är ingen vidare bra arbetsmiljö för vare sig människor eller djur, säger Charlotte Frisch.

Men nu har kommunen alltså bestämt sig för att skjuta till 12 miljoner kronor för ett nytt stall som ska byggas nästa år.

ANNONS

– Ryttarföreningen bedriver en bra verksamhet som framför allt lockar många flickor, och det var hög tid att göra åt stallet. Förutom stall blir det också omklädningsrum och duschrum för personalen, säger Bo Larsson.

Charlotte Frisch är mycket nöjd med beskedet.

– Nu kan vi andas ut, vi har ju haft dispens men det känns som att det bara har varit en tidsfråga innan spiltor blir helt förbjudna. Nu vet vi att vi kan fortsätta att driva ridskolan, säger hon.

Förhoppningen är att det nya stallet ska bli så modernt och miljövänligt som möjligt.

– Vi vill hellre ha smarta lösningar när det gäller fodrings- och utgödslingssystem än guldknoppar och tjusiga fönsterbågar. Vi hoppas kunna minimera tunga lyft och kunna arbeta mer med traktorer. Det handlar om att lyfta säckar med foder på 25–30 kilo till höbalar på 300 kilo. Det är tacksamt för fyra tjejer att slippa släpa dem, säger Charlotte Frisch.

Att det nya stallet ska byggas på samma plats som det befintliga kan skapa en del problem. Förhoppningen är att en del av bygget kan avverkas under de sex veckor då hästarna är på sommarbete vid Lejondalssjön.

– Vi tror kanske inte att byggjobbarna hinner klart med allt på sex veckor och det innebär att hästarna måste evakueras. Tältstallar kan vara en lösning sommartid, kanske får vi titta på en annan lösning vintertid. Vi har inte kommit därhän ännu, säger Charlotte Frisch.

Nybygget skulle kunna höja arrendet och i förlängningen avgifterna för ridskoleeleverna. Men kommunen har inga sådana planer, berättar Bo Larsson.

Elistabet Zillén tror att det nya stallet blir ett lyft för hela ridskolan.

– Både elever och hästar kommer att må bättre – vi kanske till och med kan locka nya elever.

Fakta

Här byggs stallet