Ringde polarna – och gick till cupfinal

Patrik Gerrbrand är en av många före detta Hammarbyspelare i Nacka FF. Även cupfinalmotståndarna Enskede IK har ett gäng med förflutet i grönvitt, exempelvis lille trollgubben Haris Laitinen. ”Han kan få göra en tunnel om han vill – på egen planhalva”, säger backen Gerrbrand.
Patrik Gerrbrand är en av många före detta Hammarbyspelare i Nacka FF. Även cupfinalmotståndarna Enskede IK har ett gäng med förflutet i grönvitt, exempelvis lille trollgubben Haris Laitinen. ”Han kan få göra en tunnel om han vill – på egen planhalva”, säger backen Gerrbrand.
Patrik Gerrbrands första år som huvudtränare kunde knappast ha gått bättre. Nacka FF leder division 3 överlägset, och i morgon väntar final i Stockholm cup.

– Jag har helt klart fått blodad tand, säger han.

Året började chockartat. I januari bestämde sig Thom Åhlund för att hoppa av som huvudtränare för Nacka FF.

Klubbledningen undrade om spelaren och assisterande tränaren Patrik Gerrbrand som kom till klubben förra säsongen kunde tänka sig att ta över.

– Jag var ju egentligen spelare och förra säsongen hjälpte jag bara till att leda träningarna när Thom var borta. Vi hade bara sex sju spelare och jag började ringa runt till kompisar. Till slut fick jag ihop 20 gubbar.

Trots den ovana situationen har säsongen varit succéartad. Laget leder alltså division 3 Södra Svealand klart.

Efter proffsår i Norge, England och Hammarby känner sig Patrik Gerrbrand mätt på elitfotboll.

– Jag är 32, känner mig i bra form fysiskt och skulle lätt ha kunnat spela på högre nivå. Men jag är ganska nöjd nu.

Rollen som spelande tränare i Nacka FF lockar mer.

– Jag har faktiskt inte gått någon tränarutbildning än men tanken är att jag ska göra det så snart som möjligt. Efter det här året är det svårt att inte få blodad tand.

Han ser stor potential i laget.

– Många är lite för bra för att spela i division 3 och utmaningen har varit att motivera dem och hålla fokus. Jag är säker på att vi skulle ha legat i toppen av division 2 med det här laget också. Kan vi behålla de här spelarna och krydda med några nya till nästa år ser det riktigt bra ut.

Har du fler kompisar du kan ringa?

– Ja, det har jag. Sedan är det betydligt fler som hör av sig och vill komma och provträna om du ligger i division 2 än i division 3. Det är stor skillnad.

I morgon väntar alltså final i Stockholm cup mot Enskede IK som ligger tvåa i division 2 Södra Svealand.

Eftersom motståndarna spelar en division högre får Nacka FF enligt turneringens handikappsystem slå en bonusstraff innan matchen börjar.

– Jag gillar egentligen inte det systemet. Missar vi känns det som att vi ligger under när matchen börjar, och sätter vi den kommer vi att få en boost. Men vi kommer oavsett utgå från att det står 0–0 när matchen börjar, allt annat är en bonus.

Fakta

Vägen till final

Sextondelsfinal: Nacka FF–Bollstanäs SK (div 3) 3–1.

Åttondelsfinal: IFK Haninge Brandbergen (div 3)–Nacka FF 1–2.

Kvartsfinal: FC Andrea Doria (div 4)–Nacka FF 1–2.

Semifinal: Wollmars FF (div 6)–Nacka FF 2–5.

Final: Nacka FF–Enskede IK (2) spelas på onsdag klockan 19.00 på Kristinebergs IP.

Fakta

Var proffs i Leicester i England

Namn: Patrik Gerrbrand.

Ålder: 32 år.

Familj: Sambon Therese, 31, och sonen Liam, 7.

Bor: Södermalm.

Klubbar: Älvsjö AIK -1995, Hammarby 1995–2005, Leicester City FC 2005–2006, Fredrikstads FK 2006–2009, Hammarby 2009–2011, Nacka FF 2012-.

Aktuell: Spelande tränare i Nacka FF som leder division 3 Södra Svealand och spelar final i Stockholm cup i morgon onsdag.