Robin ska springa fyra raka maror i helgen

Robin Hillerlöv
Robin Hillerlöv på Mont Blanc. I helgen springer han drygt 16 mil i skogen i Täby.
Tycker du att ett maraton på 4,2 mil verkar jobbigt? Då är Täby Extreme Challenge, TEC, som går i helgen definitivt inget för dig. Där är distanserna drygt 8 mil, drygt 16 mil och drygt 32 mil.

– Den längsta distansen, 200 miles, är jätteovanligt att någon klarar. Det är över 32 mil. Ultralöpning är en ganska sjuk sport, konstaterar 34-årige Tyresöbon Robin Hillerlöv, en av de anmälda till 100-milesloppet (16 mil).

Det längsta han har sprungit hittills är 50 miles (8 mil) på Ecotrail Stockholm i juni i fjol.

– Det var då tanken väcktes att testa längre. Ett tag efter loppet kände jag att jag kanske kan klara ännu längre, säger han.

”Kroppen kanske säger ifrån”

Och ”ännu längre” blir det alltså i TEC i helgen. Närmare bestämt dubbelt så långt.

– Jag är supernervös och funderar väldigt mycket på hur det ska gå. Jag vet ju inte vad som händer när man går in i natten, om jag ens kommer att klara det. Troligen kommer jag att springa  i 22–24 timmar. Kroppen kanske säger ifrån, jag vet ju inte, säger Robin.

Skåning sprang i 45 timmar i fjol

TEC går i ett skogsparti i Täby, med start och mål vid motionsgården Ensta krog. Banan är 11,5 kilometer lång och består av asfalt, grus, motionspär och skogsstigar. De som springer 50 miles kör 7 varv, 100 miles betyder 14 varv och 200 miles följaktligen 28 varv.

Loppet arrangeras för tionde gången och hittills har endast tio löpare lyckats ta sig i mål på den allra längsta distansen. En av dem är Martin Scharp från Malmö som i fjol tog sig runt 28 varv. Han gjorde det på fjärde bästa tiden i loppets historia – 45 timmar, 36 minuter, och 1 sekund.

Gillar att springa när det är kallt

Robin Hillerlöv ska alltså ”bara” springa drygt 16 mil. För att klara det har han tränat regelbundet hela den bistra vintern, utan uppehåll.

– Ja, jag springer året om. Jag tycker att det är skönt att springa när det är kallt.

Som de flesta riktiga långdistanslöpare fokuserar Robin på hur länge han tränar, snarare än på hur lång distans det blir. Med heltidsjobb och två barn är det svårt att hinna ibland, men han brukar få in 6–8 timmar löpning per vecka, plus omkring fem timmar annan träning, exempelvis löpstyrka.

Klämde en egen mara på julafton

– Och vissa veckor, ungefär var fjärde, ökar jag och springer jag lite mer, 10–12 timmar. Jag kör sällan riktigt långa pass på träning, de sliter så mycket. Mina långpass ligger på två till tre timmar.

På julafton slog Robin till med en liten specialare, steg upp tidigt och sprang en mara på egen hand, varv efter varv hemma på Trollbäckens IP.

Ett träningspass för psyket

– Det var för att träna psyket, det var lite tråkigt ibland. men annars gillar jag att träna på högtidsdagar. Många vill helst vila då, men jag kör hellre något extremt.

På lördag klockan 10 går starten för Täby Extreme Challenge, där Robin alltså ska klara fyra maror på raken.