Roger Melin: ”Bra om vi inte går upp”

Roger Melin tränade AIK 2008–2012. Nu är han tillbaka.
Roger Melin tränade AIK 2008–2012. Nu är han tillbaka.
Spring förbi koppartälten i Haga på söndag.
Spring förbi koppartälten i Haga på söndag.
Efter ett turbulent fjolår har läget i AIK stabiliserats. Men att ta klivet tillbaka till finrummet i svensk hockey redan den här säsongen vore för tidigt, enligt lagets återvändande tränare.

– Vi är inte redo för SHL på långa vägar, säger Roger Melin.

Den värsta stormen runt AIK Hockey har blåst över. Efter att ha sjunkit som en sten i tabellerna, från uttåget ur SHL 2014 till kval för att undvika division 1 i våras, har nu fansen anledning att se ljust på den kommande hockeyallsvenska säsongen. Nu finns en stabilare grund att stå på.

– Jag tror att vi är bättre förberedda nu än vi var förra året, både ekonomiskt och organisatoriskt. Bara på några månader känns det som att styrelsen har börjat bygga någonting som känns helt okej, säger AIK:s tränare Roger Melin.

Hockeyföreningen har fått hjälp av externa finansiärer och är i dag mer eller mindre skuldfri.

– För mig bygger en framgångsrik organisation på tre ben. Det gäller att ha ekonomin under kontroll, en organisation som kan sköta allt runt omkring på ett professionellt sätt och ett lag som rent sportsligt kan prestera på isen. Har man de tre benen med sig så blir man oftast framgångsrik i slutändan.

Under Roger Melins senaste sejour i klubben, 2008–2012, var det ett par av de där benen som släpade efter. Tränaren hävdar att AIK egentligen tog sig till SHL lite för tidigt i och med flytten upp 2010.

– Tar man Skellefteå som exempel så var de jättenära att gå upp till SHL i flera år i rad. Men när de till slut gick upp så hade de byggt hela organisationen och var helt färdiga. De var redo att bli ett topplag redan då. Det är lite så vi borde tänka också.

Målet för AIK den här säsongen är att ta en av åtta kvalplatser upp till SHL. Men det bästa på lång sikt, enligt Melin, vore att inte lyckas gå hela vägen. Även om det är precis det som laget strävar efter.

– Ska man se det på det sättet så är det nog bra om vi inte går upp. Vi är inte redo för SHL än på långa vägar. För att hinna bygga upp en bra organisation och få till en bättre ekonomi så är det nog bättre om vi först etablerar oss i toppen av allsvenskan. Men samtidigt vill alla framåt och göra så bra ifrån sig som möjligt. Skulle det bli så att vi ändå halkar upp så är det klart att vi inte säger nej, säger Roger Melin.

Det där sistnämnda är något som AIK:s nya lagkapten, Christian Sandberg, håller med om.

– Det är klart som sjutton att man inte skulle tacka nej till att gå upp så tidigt som möjligt. Men det här är en process och det gäller att få ordning på bitarna först. Vi spelare vill försöka vinna varje match och sedan får man se hur långt det räcker, säger 27-åringen som inte tror att laget den här säsongen ska behöva tampas i något kval för att hålla sig kvar i hockeyallsvenskan.

– Man ska alltid blicka uppåt. Men det gäller att skynda långsamt och få till en stabil organisation. Jag är övertygad om att vi har en stor potential i det här laget. Jag tror det kommer bli bra.

Fakta

De har kommit och gått i AIK:s trupp

Kommit: Jonathan Léman, back (Modo, lån), Oscar Steen, forward (Västerås), Robin Kovacs, forward (Rögle, lån), Carl Åsell, forward (Timrå).

Lämnat: Dennis Nordström, forward (Huddinge), Johan Sellerstrand, forward (Vallentuna), Christopher Bengtsson, forward (Kalpa, Finland).

Fredag den 11 september tar AIK emot Oskarshamn i premiären av hockeyallsvenskan på Hovet.