Rolf Solem är hela Sveriges hjälte

Här härskar Rolf Solem. I 33 år har han varit materialare i Tyresö FF.
Här härskar Rolf Solem. I 33 år har han varit materialare i Tyresö FF.
Det finns eldsjälar och trotjänare. Och så finns Rolf Solem.

Den 52-årige Tyresöbon har korats till "Årets föreningshjälte 2015".

Dagen är precis som den brukar för Rolf Solem. Han har jobbat klart på förskolan där han är barnskötare, och direkt åkt till Tyresövallen där har sedan 33 år har ett extraknäck som materialförvaltare åt Tyresö Fotbollsförening.

Men de senaste dagarna har ändå varit lite annorlunda. Rolf Solem har alltid gillat att vara materialare, men nu är det roligare än någonsin. Förra fredagen fick han sitt livs överraskning.

– Det var helt sjukt, jag blev helt ställd och kunde inte prata på fem minuter.

Av 100-tals nominerade från hela Sverige fick Rolf Solem utmärkelsen ”Årets föreningshjälte 2015” för sina mångåriga insatser i Tyresö FF. Bakom priset står ett spelbolag.

Det var inte vem som helst som delade ut diplom, blommor och en prischeck på 30 000 kronor varav 20 000 går till föreningen.

– Min fru Marina blåste mig och sa att vi skulle till Tyresö FF:s kansli. Jag passade på att gå till mitt materialrum för att hämta tröjor. Jag låste upp dörren och fick en strålkastare mitt i ansiktet. Jag smällde igen dörren. När jag öppnade andra gången blev jag inknuffad och Glenn Hysén trycker en mikrofon mot mig medan allt filmas.

Förutom Hysén och teamet från spelbolaget fanns flera representanter från Tyresö FF på plats.

– Det var riktigt svårt att välja vinnaren, alla finalister är unika på sitt sätt och har alla stått för underbara insatser för sina föreningar. säger Glenn Hysén, fotbollslegendar och juryordförande i ett pressmeddelande.

Och till slut föll alltså valet på Rolf Solem.

– Han gör allt för att underlätta livet för spelarna. Han fixar och ordnar från tidig morgon till sen kväll, något han gjort de senaste 33 åren. Helt makalöst, säger Hysén.

När Rolf Solem hämtat sig från överraskningen blev han glad.

– Det kändes helt otroligt kul. Priset visar att jag gör något bra.

Solem lägger ner drygt 30 timmar i veckan på jobbet som materialare. En stor del av tiden går åt till att tvätta fotbollskläder, både åt herrlaget och åt flera pojklag.

– Killarna är lite bortskämda, men jag får skylla mig själv.

Solem har alltid känt sig uppskattad.

– Men jämfört med förr om åren har spelarna blivit lite petiga och griniga. De är mer bekväma av sig, och ibland får jag gnälla när de släpper strumporna direkt på golvet.

Men han har inga som helst planer på att sluta. Och bara för att årets fotbollssäsong är över kommer Rolf Solem att vara på plats i Tyresövallens inre så gott som varje kväll och på helgerna.

– Vi ledare och spelarna bestämde oss tillsammans för att fortsätta att köra på som vanligt. Vi tränar tre dagar i veckan och ska spela träningsmatcher varje helg.