Min lokala hjälte

Rosenholm vann i debuten

Patrik Rosenholm laddar upp innan träning.
Patrik Rosenholm laddar upp innan träning.
"För mig är det extremt stort att jag fick spela för Sverige."
"För mig är det extremt stort att jag fick spela för Sverige."
Patrik tränar i den kungliga tennishallen.
Patrik tränar i den kungliga tennishallen.
Tennisspelaren Patrik Rosenholm från Lidingö vann sin debutmatch i Davis Cup. Han ger sina råd till yngre idrottsaktiva. "Idag sätter unga idrottare för höga mål när de säger att de ska bli bäst i Världen. Istället borde se till att ha roligt på vägen."

Patrik Rosenholm debuterade i Davis Cuplaget och vann sin första match när Sverige vann bortamatchen mot Tunisien. Han spelade två matcher och där han i den andra matchen förlorade mot favoriten Malek Jaziri som är rankad 58 i Världen. Patrik  var bäst rankad av de svenska singelspelarna. Han är för närvarande rankad på 541 plats i APT-rankingen.

– För mig är det här extremt stort och något som jag har drömt om sedan jag var liten. Att få representera sitt land i den idrott jag älskar är ett ärofyllt uppdrag. Att sedan få vinna min första match och hjälpa laget till seger med 3-2 är hur roligt som helst, säger Patrik Rosenholm till Mitt i.

”Idag sätter unga idrottare för höga mål när de säger att de ska bli bäst i Världen.”

Patrik fyller 29 år snart och har spelat sedan han var dryga 7 år. Under tiden har målsättningarna sett olika ut och idag kan ett mål bytas ut mot ett annat på bara någon vecka beroende på hur det har gått för honom på tävlingarna.

– Att ha mål är viktigt för alla idrottare och ju äldre jag har blivit ju färre resultatmål har jag. För mig är det viktigare att sätta upp prestationsmål och jobba efter det. Om jag har ett resultatmål, till exempel att vinna Wimbledon, hur länge är jag då glad, frågar sig Patrik.

Patrik tror att det breda TV-utbudet idag har gjort att unga idrottare inte längre känner sig nöjda med de framsteg som de faktiskt gör på träningar och tävlingar. Att de numer inte längre jämför sig med sina kompisar eller spelare i samma ålder utan med de bästa i Världen och målet är att bli som dem.

– Men det finns ju bara en som kan vara bäst i Världen. Är alla andra misslyckade då? Den inställningen gör att fler slutar med sin idrott när de inte kan glädjas åt sin prestation, säger Patrik.

Han förklarar att träna och tävla efter prestationsmål är mer givande för utvecklingen. Ett prestationsmål kan vara att slå bra backhandslag längs linjen.

– På det sättet stämmer den gamla klyschan in, att vägen är målet. Jag kan glädjas åt något i varje träning eller tävling och kan också anpassa mina mål efter vad jag behöver förbättra.

Inte bara tennis i livet

För Patriks del är det inte bara tennis i livet. Än så länge kan han inte livnära sig på sin idrott. Han driver även ett företag vid sidan av för att få inkomsterna att gå ihop. Han är också intresserad av hälsa och fysträning och har utbildat sig till PT. Det mesta av sin egen fysträning gör Patrik på egenhand vilket kostar mindre än att ha en tränare vid sin sida.

– De säger att om man vill satsa och leva på tennisen på heltid kostar det runt 700 000 kronor om året. De pengarna drar jag inte in idag. Drömmen vore att få spela Grand Slamtävlingar och dra in massa prispengar men än så länge tävlar jag på en lägre nivå.

Patrik har bockat av en av sina drömmar. Vad som nu återstår att se. Kanske blir det en Grand Slam för honom i framtiden.

 

Läs mer

Rosenholm hoppas på en ny skräll

Lidingö tennisklubb skrev historia

 

Fakta

Så spelas Davis Cup

Tunis, Tunisien 3-5 februari på hardcourt.

Matcherna spelas i bäst av fem set.

Fredag, två singelmatcher
Lördag, dubbelmatch
Söndag, två singelmatcher

Det svenska laget består av:
Patrik Rosenholm (singelspelare)
Isak Arvidsson (singelspelare)
Andreas Siljeström (dubbelspelare)
Johan Brunström (dubbelspelare)