ANNONS

Svart på vitt: Rotebros damer är snällast i hela Stockholm

Rotebro IS FF damer
Rotebros damer efter sista seriematchen, seger med 6–0 borta mot Långholmen FC, i september i fjol.
De vinner inte mest, men när det gäller att spela juste fotboll finns det inget lag i hela Stockholms län som kan mäta sig med Rotebros IS FF:s damer.
Stockholms Fotbollförbunds årsberättelse har kommit och där står det svart på vitt att Rotebrodamerna tar hem Fair Play-ligan för 2019.
ANNONS

– Jättekul! Det här är något som förbundet har jobbat hårt med, till exempel med grönt kort för juste spel i S:t Eriks-Cupen. Det här borde ju egentligen vara det största priset! säger Linda Björnsson, yttermittfältare i Rotebros damlag.

Rotebro IS FF damer

Bucklan för Fair Play-ligan i damernas division 5, men Rotebros damer var inte bara justast i sin division utan av alla Stockholms Fotbollförbunds seniorlag. Foto: Rotebro IS FF

Fair Play-ligan baseras på alla seriematcher inom Stockholms Fotbollförbund under en säsong. Gula kort, röda kort och andra förseelser ger olika poäng. Poängen divideras med antalet spelade matcher och det gäller att ha så lågt poängsnitt som möjligt.

Oslagbar Fair Play-nivå

Rotebros damer var inte bara justast i sin serie, division 5 Stockholm A, utan av alla lag i damernas division 3–5 och herrarnas division 4–7 i hela Stockholm.

Rotebro IS FF damer

Rotebro IS FF, i vitt här, vann de tre sista matcherna 2019 och slutade strax under mitten i sin division 5-serie. ”Det har gått lite upp och ner för oss, men nu är vi lite på uppgång”, säger Linda Björnsson. Foto: Rotebro IS FF

Faktum är att Rotebrodamernas Fair Play-nivå är bokstavligt talat oslagbar. De drog nämligen inte på sig ett enda kort på hela säsongen och hamnade därmed – som enda lag i Stockholm – på 0,0 i Fair Play-poäng.

Det är inte så att ni är för snälla?

ANNONS

– Nej jag tycker inte det. Rönninge/Salem som vann våran serie var också justa, bara snäppet efter oss, och det visar att man inte behöver spela fult för att vinna, säger Linda Björnsson.

”Kan vara hård på ett juste sätt”

Hon menar att det handlar om att ha rätt inställning.

– Man ska absolut inte vika ner sig, inte vara mesig, men men kan vara hård och tuff på ett bra och juste sätt. Gå in med kropp, men inga tröjdragningar till exempel.

”Domaren gör sitt bästa”

Det är också viktigt att respektera domaren, tycker Linda Björnsson.

– Domaren är inte alltid bra och gör inte alla rätt, men vi slår inte alla passningar rätt heller. Domaren gör sitt bästa helt enkelt. Jag tycker att det är sjukt tråkigt att se fotboll på tv ibland för att det är så mycket gnäll på domaren och folk ligger kvar på planen och ojar sig, mest inom herrfotbollen.

30 år mellan yngst och äldst

Linda Björnsson är äldst i Rotebro IS FF:s damlag med sina 46 år, men det finns flera 40-plusare till. I andra änden av truppens åldersspann finns en 16-åring och ett helt gäng andra tonåringar.

Rotebro IS FF

Att spelarna i truppen är från 16 till 46 år är bara roligt, tycker Linda Björnsson. Foto: Rotebro IS FF

– Det gör att att det är extra viktigt att visa en bra inställning, att trimma in folk i en attityd som man vill ha i ett lag. Fotbollen är en del av samhället och då är det viktigt att förmedla bra värderingar, säger Linda Björnsson.

IFK Sollentuna justast på herrsidan

Även på herrsidan sticker ett lag från Sollentuna ut på ett positivt sätt.

Det är IFK Sollentuna som ådrog sig 15 Fair Play-poäng på 18 matcher i division 7. Det ger ett snitt på 0,83 vilket, tillsammans med division 7-kollegan Kronobergs BK, är lägst av alla herrlag i Stockholms division 4–7-serier.

Fakta

Så funkar Fair Play-ligan

Stockholms Fotbollförbund delar ut Fair Play-poäng för olika förseelser i varje match i damernas division 3–5 och herrarnas division 4–7.

  • 1 poäng = Gult kort.
  • 2 poäng = Lindrig utvisning (målchans).
  • 3 poäng = gult kort + ytterligare gult kort = lindrig utvisning.
  • 3 poäng = Gult kort + i senare skede lindrig utvisning (målchans).
  • 4 poäng = Grov utvisning.
  • 5 poäng = Gult kort + i senare skede Grov utvisning.

I slutet av säsongen summeras totalpoängen och divideras med antalet spelade matcher. Lägst poängsnitt vinner Fair-Play-ligan.

Rotebro IS FF:s damer drog inte på sig en enda Fair Play-poäng 2019, vilket innebar 0,0 i snitt och seger i Fair Play-ligan, inte bara i division 5 utan bland alla Stockholms Fotbollförbunds lag.

Källa: Stockholms Fotbollförbund
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.