Emma Rotstam redo för blågul seniordebut i NM

Emma Rotstam
Emma Rotstam i Järfälla simhall.
Hon simmade en hel del för ungdomslandslaget för fem år sedan. Nu är 19-åriga Emma Rotstam uttagen i landslaget igen, och nu som senior. Den 19-åriga Hässelbytjejen gör blågul seniordebut i NM i Reykjavik, Island, den 1–3 december.

– Jag var med i ungdomslandslaget, men det var 2012. Sedan dess har jag inte kommit med i landslaget, förutom i öppet vatten på somrarna. Jag försökte ta mig till NM i fjol men missade då, så jag hade inte väntat mig att komma med nu, säger Emma Rotstam.

Hon tävlar för Järfälla Simsällskap där hon började redan som 3-åring. Marcus Åradsson, tränare i klubben, är glad att Emma lyckats ta ett steg till nu, efter framgångarna hon hade i de yngre tonåren.

”Har finalchans”

– Emma är målmedveten med sin simning och flitig med träningen. Hon har presterat på hög nivå länge och är bred, bra på många distanser. I NM har hon finalchans, men för mig som tränare är det viktigaste att hon åker dit och slår pers och fortsätter att utvecklas, säger han.

I NM kommer Emma att simma 400 och 800 meter frisim, plus förhoppningsvis en lagkapp.

”Få erfarenhet och ha kul”

Hon tränar åtta simpass och två gympass i veckan. Att hinna det vid sidan av två jobb – på Mio i Barkarby och i simskolan i simhallen – är tufft, men det går förklarar Emma.

Tyvärr har hon varit sjuk en del den senaste tiden, vilket har stört träningen och uppladdningen inför NM.

– Jag får åka dit med en bra inställning och prestera så bra som möjligt. Målet blir att nå så nära mina pers som möjligt och att åka dit och få erfarenhet och ha kul, säger Emma.