Min lokala hjälte

Rullande fajt mot cancern

60-årige Christer Ahlm ska med Team Rynkeby Jönköping cykla till Paris på en vecka. Två dagar efter att de över 1 000 Rynkebycyklisterna nått målet avslutas Tour de France på Champs Élysées.
60-årige Christer Ahlm ska med Team Rynkeby Jönköping cykla till Paris på en vecka. Två dagar efter att de över 1 000 Rynkebycyklisterna nått målet avslutas Tour de France på Champs Élysées.
Christer har sålt silverhjärtan till förmån för Barncancerfonden och på så sätt fått sin entrébiljett till cykelturen till Paris.
Christer har sålt silverhjärtan till förmån för Barncancerfonden och på så sätt fått sin entrébiljett till cykelturen till Paris.
Christer Ahlm har inte funnit sin plats i något cykelgäng. Ändå ska han i ett lag nå Eiffeltornet innan Tour de France-eliten når dit. För att delta har han samlat in pengar till Barncancerfonden.

I trivseltempo kommer Christer Ahlm cyklande mot Eds Kyrka. Den moderata farten förklaras bland annat av att han några timmar tidigare gått av ett långskift som kabinchef med flygningar härs och tvärs.

Och egentligen ser han inte det roliga i att stressa i sadeln.

– Jo då, men jag började cykla för sent och hängde inte med bland nybörjare. Jag försökte på klubbträningar, men stressades av dom som nästan gick in för att knäcka varandra.

Han tränar ibland med ett lokalt kompisgäng, Runby Bikers, men oftast tränar han ensam.

Bortsett från när det kommer till Team Rynkeby – en växande nordisk organisation vars mål med att hålla igång cyklister är att samtidigt samla in pengar till Barncancerfonden.

– Jag har ingen drabbad anhörig – syftet passar mig, säger Christer Ahlm.

Sedan tre år har han deltagit i ett Ride of Hope-lopp som går från Lund till Stockholm. Syftet med Ride of Hope är också att samla in pengar till Barncancerfonden.

Ur ramväskan plockar Christer fram två smycken – båda silverhjärtan med hål i. Genom att sälja dessa har han fått in 30 000 kronor till Barncancerfonden. Det är hans entrébiljett till Paristrippen, 13–19 juli. Hans lag har som mål att samla in en miljon kronor.

– Minst en miljon. En del har bra kontakter, säger han och pekar på storsponsorer på Team Rynkeby-tröjan.

Det finns sex svenska Team Rynkeby-lag som ska till Paris. Danmark har 14 lag och Finland ett. De 33 cyklisterna i Christers har Jönköping som bas.

110 mil på en vecka är upplägget. Dagsetapperna är i mil: 16–19–17–14–18–18–9.

– Vid min ålder och med 20 kilo för mycket, säger han, daskar sig över magen och skrattar.

Den som bilat sträckan Upplands Väsby–Paris, cirka 190 mil, inser att något felar. Laget startar i Skåne. Med samling på barn- och ungdomssjukhuset i Lund går första lilla sträckan till Malmö och via färjan till Travemünde börjar alltså allvaret i Nordtyskland.

Christer vet att han tillhör ­lagets temposvagaste. Hans mål är att snitta 25–27 km i timmen.

– Hela laget ska ner. Blir jag en sladdande bromskloss är det troligt att våra starkare cyklister kommer ner i fältet och ger mig ryggar att följa tillbaka in i gruppen.

Exakta rutten är upp till lagen. Christer nämner med skräckblandad förtjusning en backe som väntar den fjärde dagen i Belgien: Mur de Huy har under 1 300 meter en höjdskillnad på 204 meter. I en kurva är lutningen 26 procent.

– Har man inte lite fart tippar man väl baklänges. I värsta fall får några gå upp. Ner ska jag och som segraren i Tour de France tänker jag göra så här, säger Christer Ahlm och lyfter cykeln över huvudet.

Har man inte lite fart tippar man väl baklänges. I värsta fall får några gå upp.

Fakta

Ska cykla hem från Paris

Namn: Christer Ahlm.

Ålder: 60 år.

Bor: Upplands Väsby.

Yrke: Kabinchef.

Familj: Singel och tre vuxna barn.

Idrottsbakgrund: Skidåkning, orientering, skidskytte i lumpen och golf som äldre.

Om att cykla hem från Paris: Jag har bråttom hem för att hinna jobba och förhoppningsvis få ledigt för att cykla Ride of Hope-loppet som går från Skellefteå till Stockholm via bland annat Umeå, Falun och Västerås.