Runbys motionsspår bland de bästa i Sverige

Oskar jensen och Philip Persson
Oskar och Philip, från Skåne respektive Blekinge, är orienterare och hängivna löpare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag har turen kommit till Runbyspåren i Upplands Väsby, på en hedrande 73:e plats.

– Fördelen med Runby är att kvaliteten inte är koncentrerad till ett enda superspår, utan fördelad över fem varierade spår, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

Fem huvudkriterier

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

Nedräkningen pågår

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen från plats 100 till det allra bästa har börjat på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 73 kom alltså Runbyspåren i Väsby.

Framför allt var det variationen som fick Oskar och Philip på fall. ”Valet för den löpsugne står bland annat mellan Ängarna, Skogsmilen och Kairosåret”, skriver de i sin motivering.

Skogsmilens tuffa trailstigar lever upp till sitt namn, med ”gudomliga hällmarkspartier” och en höjdprofil med ”flacka dalar, flacka toppar, och branta backar som skiljer dem åt”, fortsätter de.

En mörk historia

Oskar och Philip tar också upp Runbyspårens mörka historia. Sommaren 2015 påträffades 21-åriga Ida Johansson mördad vid elljusspåret. På årsdagen av händelsen deltog killarna i en manifestation för trygghet i motionsspåren, då hundratals löpare gemensamt joggade runt elljusslingan. Även i år blir det ett evenemang – ”Spring med kärlek” – den 5 augusti för att hedra minnet av Ida Johansson.

– En väldigt bra sak, tycker vi. Ju fler som rör sig i motionsspåren, desto tryggare blir de, säger Oskar.

73:e plats inte illa

Plats 73 kanske inte låter så märkvärdigt, men Oskar Jensen slår fast att Upplands Väsby ska känna stolthet över Runbyspårens placering.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

Unika gröna kilar

Några andra spår i Stockholms län kommer dock att placera sig högre upp på listan, som presenteras löpande.

– Ja, vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.