Ryggsparken hotar Milads OS-satsning

Milad Ashna och hans tränare Broosk Saleh studerar Broosks egen film från kvartsfinalen i SM. ”Jag bad om ursäkt till hans tränare och jag hoppas att han mår bra nu. Jag är inte den person som det har stått i tidningen att jag är, jag har mått dåligt av det här”, säger Milad.
Milad Ashna och hans tränare Broosk Saleh studerar Broosks egen film från kvartsfinalen i SM. ”Jag bad om ursäkt till hans tränare och jag hoppas att han mår bra nu. Jag är inte den person som det har stått i tidningen att jag är, jag har mått dåligt av det här”, säger Milad.
Milad Ashna har lagt ner tusen och åter tusen träningstimmar på sin taekwondo. Nu kan ett misstag på en sekund stoppa Sverigeettans karriär och satsning mot OS i Rio.

Kvartsfinal i SM i Baltiska hallen i Malmö. Milad Ashnas motståndare Flemming Nielsen backar och går av mattan. Domaren blåser av för att ge Nielsen minuspoäng, men Milad Ashna fullföljer en hoppspark som träffar motståndaren i ryggen – flera meter utanför mattan. Flemming Nielsen förs till sjukhus och Milad Ashna diskas.

– Jag kan inte spola tillbaka tiden, i så fall skulle jag göra det. Många frågar mig varför. Men det finns inget svar på det. Jag tänkte inte, som många verkar tro. Jag var helt inne i matchen och hörde inte att domaren bröt, säger Milad.

Vi träffar honom hemma hos hans tränare Broosk Saleh i Huddinge. Veckan som gått sedan SM har varit tung.

En åskådare filmade matchen intill Milads. På filmen, som har lagts upp på Youtube och visats av flera rikstäckande dagstidningar, ser man Milad komma flygande från höger med sin sena spark.

Huvuddomaren på SM, Reza Abrishami, gjorde en disciplin­anmälan till Taekwondoförbundet efter att ha sett filmen. Flemming Nielsen intervjuades av skånska tidningar och sa att han tänkte polisanmäla Milad för misshandel.Det blev svarta rubriker och en våg av hat mot Milad på internet.

– Många har skrivit på min Face­book. Det har tagit hårt, särskilt att de skriver mest om religiösa grejer och att jag är utländsk, säger Milad.

Varken han eller tränaren Broosk Saleh vill bagatellisera händelsen, men de menar ändå att den har fått för stora proportioner med tanke på att det då och då händer att taekwondoutövare inte uppfattar domarens signal.

I sin dator har Broosk Saleh en egen film från matchen. Den är inspelad från en annan vinkel och ger ett annat intryck än filmen som spridits på nätet. Inget kan ändra att Milad sparkar sin motståndare flera meter in på mattan intill, men filmen visar att mattorna ligger tätt och att domaren befinner sig bakom Milads rygg.

– Videon alla har sett, där ser det hemskt ut. Men det förekommer att man inte hör domaren om han inte går in och bryter fysiskt. En nästan likadan grej hände i svenska cupen för bara en månad sedan. Då blev det ingen uppmärksamhet och ingen anmälan, säger Broosk Saleh.

Reza Abrishami, som gjorde disciplinanmälan mot Milad Ashna, håller inte med.

– Visst sker attacker efter domarens signal, men jag skulle inte säga att det är vanligt. Och i det här fallet jagar han sin motståndare flera meter in på mattan bredvid och sparkar honom i ryggen. Det är definitivt ovanligt. Jag är förvånad. Milad är en erfaren fajter, en landslagsman, som annars alltid är artig och en bra tävlande.

Oavsett vad Taekwondoförbundets styrelse kommer fram till när de behandlar anmälan har händelsen påverkat Milads karriär. Efter SM har han bara tränat en gång, och då utan sin vanliga energi, enligt Broosk Saleh.

– Jag har brutit mot reglerna, men inte medvetet. Jag hoppas att styrelsen fattar rätt beslut. Min största utmaning nu är att samla ihop mig och komma tillbaka till den jag var, säger Milad.

Fakta

OS i Rio de Janeiro det stora målet

Namn: Milad Ashna.

Ålder: 20 år.

Bor: Rågsved.

Klubb: Fryshusets TK som tränar i Eriksdalsskolan på Söder.

Viktklass: –68 kilo.

Meriter: Två JSM-guld, tre SM-guld, silver i JEM, silver i U21-EM.

Mål: Närmast VM i Mexiko i juli, på sikt OS i Rio de Janeiro 2016.

Aktuell: Riskerar avstängning efter ryggsparken flera meter utanför mattan på SM.