Min lokala hjälte

Ryttare byggde upp sitt eget nya ridhus

Snart är det nya ridhuset klart. Stephanie Bissler och Kent ”Renen” Johansson från Österhaninge ridsällskap och Vendelsö ridskolas chef Anna Boström ser fram emot invigningsfesten.
Snart är det nya ridhuset klart. Stephanie Bissler och Kent ”Renen” Johansson från Österhaninge ridsällskap och Vendelsö ridskolas chef Anna Boström ser fram emot invigningsfesten.
Förtvivlan efter den tunga januarinatten 2010 har bytts till framtidstro.

I spillrorna av det krossade ridhuset växer ett nytt hus upp. Österhaninge ridsällskaps medlemmar har fixat nästan allt själva.

Natten till den 22 januari 2010 bildades telefonkedjor. Uppskakade medlemmar i Österhaninge ridsällskap och personal från Vendelsö ridskola ville veta vad som hade hänt, och vad som kunde göras.

Stora mängder snö hade lagt sig över gamla ridhustältet och krossat det. Kvar fanns bara en hög bråte i snömassorna.

– Det kändes fruktansvärt när jag fick se vad som hade hänt, säger Stephanie Bissler från ridsällskapet.

När den värsta chocken släppt gick man till handling. Redan från början tog man saken i egna händer.

Att riva och forsla bort resterna skulle kosta 200 000 kronor. Men medlemmarna ställde upp och gjorde det själva.

– Det var ett gigantiskt berg att bestiga, säger Kent Renen Johansson från ridsällskapet. Men den energi vi visade skulle även räcka till att bygga ett nytt ridhus.

Drygt två år senare står huset där. Ännu är det inte riktigt färdigt, men i april ska det gå att använda och den 9 juni blir det stor invigningsfest.

– Vi är så himla stolta, säger Renen som är arkitekt och har stått för ritningarna till det nya huset.

Att Renen och övriga medlemmar känner sig stolta är inte underligt.

De har nästan på egen hand stått för bygget som kunde inledas i november i fjol då alla tillstånd var klara.

Ridsällskapet har drygt 650 medlemmar, och nästan alla har bidragit både med handkraft och pengar ur egna fickor. Ridhuset kostar totalt 2,4 miljoner kronor. Haninge kommun bidrar med en miljon.

– Resten har vi fixat, säger Stephanie Bissler. Företag har ställt upp som sponsorer, bland annat genom att symboliskt köpa plankor för 200 kronor styck.

Under hela vintern har folk strömmat till på helgerna för att hjälpa till med nybygget. Medlemmar bidrar med egna expertkunskaper. Några är hantverkare, andra är målare eller elektriker. De som är bra på att laga mat har fixat varm mat till frusna arbetslag.

Den enda hjälp man behövt köpa utifrån är stomresning, takläggning och schaktarbeten.

Man har hela tiden varit noga med säkerheten, och det har inte varit några olyckstillbud.

Arbetsglädjen har varit stor, och är det fortfarande. Men visst har det varit tufft att slita kalla vinterdagar utan skydd för vind och nederbörd. Gränsen för att jobba drogs vid minus 17 grader.

– Jag minns ett gäng tjejer som stod och spikade medan kallt smältvatten vräkte ner på dem och rann innanför kläderna, säger Renen. Det ångade om dem när de kom in i värmen.

Det som nu återstår att göra är att måla ridhuset rött med vita knutar, sätta dit fönster och montera sargen inomhus. Plus lite finsnickerier.

– Nu är vi alla mycket trötta i kroppen men glada i själen, säger Kent Renen Johansson.