Ryttarstjärnan på bejublad blixtvisit

Rolf-Göran Bengtsson tipsade och instruerade ryttarna på Team Aspviks ridklubb.
Rolf-Göran Bengtsson tipsade och instruerade ryttarna på Team Aspviks ridklubb.
200 hästtokiga fyllde ridhuset i Aspvik förra måndagen. Europamästaren Rolf-Göran Bengtsson instruerade klubbens ryttare.

– Kul att få tips av ett proffs, säger Clara Granlund, 19.

När Rolf-Göran Bengtsson skrittar ut i sina lågskor på Team Aspviks ridklubbs manege får han samtliga 200 deltagare – från bastanta chefer från SOK-sponsorn Vattenfall till spensliga ridskoleelever – att stegra sig av upphetsning.

– Det här är så stort – han är som en rockstjärna, säger Annika Bränning, sponsorchef på Vattenfall.

Rolf-Göran Bengtsson håller sällan clinics numera. Och den här är endast öppen för medlemmar i ridklubben och anställda på företaget.

– Det här gör jag för att Vattenfall är min sponsor, annars försöker jag koncentrera mig på min egen hoppning.

Hans ögon är trötta. Kvällen före, den 27 januari, hoppade han och hingsten Casall la Silla till sig en andraplats i världscuptävlingen i Zürich.

– Jag flög från Zürich hem till Hamburg och sov ett par timmar. Jag kom hit i eftermiddags och åker tillbaka i morgon. Det är snabba ryck men det är vårt liv, vi är vana vid mycket resor.

Han uppskattar ändå evenemanget.

– Det är kul att hälsa på i Sverige någon gång emellanåt. Jag tycker också att det är kul att kunna ge yngre ryttare instruktioner och dela med mig av mina erfarenheter.

I juni förra året fyllde han 50 men han har inga planer på att lägga ridstövlarna på hyllan. OS i Rio 2016 hägrar.

– Givetvis finns OS med i planeringen. Jag har inte riktigt stakat ut planen fram till dess men man måste börja i tid med att hitta rätt hästar, annars hinner man inte bli klar.

Clara Granlund, 19, på sjuåriga Beatyfull har helt andra mål.

– Jag hoppas vinna 120, starta i 130 och kanske ta upp henne i 140. Jag köpte henne som fyraårig unghäst, ingen annan hade ridit på henne innan. Jag har haft många hästar men det här är absolut den bästa eftersom jag har fått bestämma själv – hon har fått lära sig precis hur jag rider.

Hon var en av åtta ryttare som under kvällen fick chansen att hoppa med Rolf-Göran Bengtsson som instruktör.

– Det var väldigt nervöst när jag såg alla som var här och tänkte att det här måste bli fint. Men hon var jätteduktig på framridningen, inte alls nervös, så det kändes jättebra.

Hur var det att få tips av Rolf-Göran Bengtsson?

– Det var jättekul, jag fick tips som jag aldrig har fått veta tidigare. Till exempel att hon är väldigt stressad framåt och att jag inte får korta tyglarna, som ni såg första gången fick jag fem galoppsprång mellan hindren. Det är för att jag kortar henne och det har jag blivit tillsagd att göra. Men jag måste ju lita på ett proffs, han rider ju ändå i världscupen.

Fakta

Bor till vardags i Tyskland

Namn: Rolf–Göran Bengtsson.

Ålder: 50 år.

Bor: Utanför Hamburg, Tyskland.

Meriter i urval: EM-guld, 2011, OS-silver, 2004 och 2008.

Aktuell: Besökte Team Aspviks ridklubb förra måndagen.