ANNONS

Så följer Stockholm EM-festen

Här samlas motståndar-fansen i Stockholm för att följa EM-spelet.
Här samlas motståndar-fansen i Stockholm för att följa EM-spelet.
Barbara Marsellas magkänsla säger att det kommer att gå dåligt för Gli Azzuri.
Barbara Marsellas magkänsla säger att det kommer att gå dåligt för Gli Azzuri.
På fredag börjar äntligen Fotbolls-EM. Mitt i Stockholm har kollat läget i fiendelägret; i Hornstulls Italien, citys Belgien och på Irland i Gamla stan. Dessutom tipsar vi om var du bäst följer Sveriges matcher.
ANNONS

Ett svenskt misslyckade i EM är att åka direkt ut ur gruppspelet. Men få tror egentligen på ett bättre resultat, varken bland experterna eller bland de stockholmare vi pratat med på stan.

Ribban ligger betydligt högre hos den italienska supportern tillika stockholmaren Barbara Marsella vars magkänsla ändå säger att det kommer att gå riktigt dåligt för Gli Azzuri. Med det menar hon att Italien inte slutar på en topp tre-placering. Att de går vidare från gruppen ser hon som en självklarhet.

– Det är tur att vi har Buffon i målet fortfarande. Annars tycker jag inte direkt om någon i truppen. Det är för många spelare från Juventus, Roma och Milan och för lite Inter – som är mitt favoritlag.

Vill du se italienska matcher med italienska supporters är Café Dello Sport i Hornstull det bästa stället att uppleva stämningen. Det menar åtminstone ägaren Martin Rosloniec.

– Alla som gjort sin research vet att vi är the fucking place att se Italiens matcher på. Vi brukar egentligen inte bekräfta detta, för det dyker ändå upp fler än vad som får plats.

Precis som Barbara Marsella tror han på att laget går vidare från gruppen.

– Man baktalar alltid Italien innan ett mästerskap, men det blir minst kvartsfinal. Det vågar jag sätta mitt liv på.

Om Hornstull är lilla Italien i sommar är Bryggargatan lilla Belgien. Här intill ligger Pressklubbens bar som är specialister på belgisk bärs och så Belgobaren förstås, där personalen har stora förhoppningar på det lilla landets prestationer i EM – ägaren har till och med satsat pengar på att Belgien tar hem hela mästerskapet.

– Och självklart visar vi Belgiens matcher här, säger servitrisen Daniela när vi ringer upp. Vi kör matcherna på storbildsteve och med belgisk stämning.

ANNONS

Den irländska stämningen då? För om Sverige har chans att vinna någon match är det väl ändå mot The fighting Irish – och vice versa. Irländaren Conchúr Mac Cába är försiktigt positiv.

– De flesta svenskar har inte så bra koll på irländska spelare. Det skulle vara Robbie Keane då, men han startar ändå inte.

I stället sätter han hoppet till den irländske Zlatan, Shane Long, som spelar i Southampton och som enligt Conchúr är i bra form.

– Vissa tror att vi kan ha en bra chans mot Italien också, men jag är osäker på det. I Belgien finns det för många världsstjärnor för att vi ska kunna vinna, säger Conchúr.

Egentligen hade han tänkt åka ner till Frankrike med sina kompisar. Men hans eget bröllop kom i vägen. För den bästa irländska stämningen i stan rekommenderar han The Liffey, Wirströms eller O ’Connors som alla ligger samma gata – lilla Irland helt enkelt.

Vill du komma i rätt stämning inför festen – nostalgifrossa med vår spellista ”Mästerskapslåtar vi minns”.

Fakta

Följ EM-festen med motståndar-fansen

1. Irland Irländska pubar finns det gott om i stan. Här är några av dem: Galway’s Irish pub & restaurant (Kungsgatan 24), The Liffey (Stora Nygatan 40), Wirströms pub (Stora Nygatan 13), O’Connell’s Irish Pub (Stora Nygatan 2), Golden Glandor Pub & Restaurant (Folkungagatan 57–59), The Dubliner (Smålandsgatan 8).

2. Italien Italienska sportpubar finns inte i lika stort utbud som de irländska. Men här är två pubar där det garanterat kommer att krylla av italienare: Café dello Sport (Pålsundsgatan 8), Enzo’s (Hornhuset, Hornstull).

3. Belgien Belgarna hittar du med stor sannolikhet på Belgobaren (Bryggargatan 12 och påRådmansgatan 67–69).

Fakta

Spelschemat för Sveriges grupp:

13 juni:

Irland–Sverige, kl 18.00 (St-Denis)

Belgien–Italien, kl 21.00 (Lyon)

17 juni:

Italien–Sverige, kl 15.00 (Toulouse)

18 juni:

Belgien–Irland, kl 15.00 (Bordeaux)

22 juni:

Sverige–Belgien, kl 21.00 (Nice)

Italien–Irland, kl 21.00 (Lille)

Slutspelet börjar 25 juni (åttondelsfinal) och slutar med final 10 juli kl 21.00.

Fakta

Så följer du Sveriges gruppspel i EM:

Varenda bar med självaktning och en tv sänder Sveriges matcher i fotbolls-EM. Här är fem ställen som är lite utöver det vanliga:

Friends Arena Sveriges matcher på storbild från läktaren. Gratis. Råsta Strandv. 1, Solna.

Trädgården Visar Sveriges matcher gratis och utomhus. Hammarby Slussv. 2.

Lasse i Parken Sveriges matcher utomhus. Kostar 100 kr. Högalidsg. 56.

O’learys Gott om plats att fira eventuella framgångar. Sveav. 143.

Boqueria Fest och EM i ett. Jakobsbergsg. 17.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.