Så här ska Bros nya galoppbana se ut

Bilden visar publikbyggnaden och upploppet. ”Byggnaden ska fungera både en riktigt kulen dag när det bara kommer 500 åskådare och den dagen när det kommer 10 000”, säger arkitekten Gustav Appell.
Bilden visar publikbyggnaden och upploppet. ”Byggnaden ska fungera både en riktigt kulen dag när det bara kommer 500 åskådare och den dagen när det kommer 10 000”, säger arkitekten Gustav Appell.
Galoppbanan i Önsta kommer allt närmre verkligheten.

I vår sätter mark­arbetena i gång. Men redan nu visar arkitekternas skisser hur åkermarken ska förvandlas fram till att banan står klar 2015.

Endast några snötäckta högar av sten och jord skvallrar om fornminnesundersökningarna som gjorts på fältet intill Håtunavägen och Önsta gård. I övrigt ser det ut som vilken åkerplätt som helst.

Men de 186 hektaren ska snart förvandlas till huvudstadens nya bana för galopp. Svensk Galopp har sålt Täby Galopp för bostadsbygge för att finansiera den nya banan.

Förhoppningen är att markarbetena ska komma i gång i april och att galoppbanorna ska vara klara redan i höst. Sandbanan kan användas tämligen omgående medan gräsbanan behöver vara i fred i omkring tolv månader för att stå emot påfrestningarna från galopperande hovar.

Samtidigt som gräsbanan är klar, hösten 2015, ska också en publikbyggnad på 1 600 kvadratmeter finnas på plats, med sittplatser, restauranger, toaletter och VIP-platser samt utrymmen för domare och funktionärer.

Detta intill en byggnad på 400 kvadratmeter för omklädningsrum, vågar och duschar åt jockyerna. Dessutom stall för 150 hästar och gäststall med plats för ytterligare 50 till 100 hästar.

Detaljplanen för området måste ändras innan bygget börjar. Kommunstyrelsen tar upp frågan den 29 januari och kommunfullmäktige den 12 februari. Kommunalrådet Irène Seth (M) tror att det kommer att vara en ren formsak.

– Det har ju inte varit någon politisk strid om det här. Vi är ju en hästkommun. Vi har över 1 000 hästar i kommunen och många stora ridanläggningar och det här kommer att bli ett lyft för ridsporten. Det kommer ju även att bli ett lyft för affärer, hovslageri och veterinärer, säger hon.

Går kommunen in med pengar i projektet?

– Nej, ingenting. Vi ser bara till att handlägga det snabbt och effektivt.

Vad tycker du om en galoppbana i Bro?

Kim Sjögren, 
Bro:

– Det är jättekul! Allt som kommer till Bro och som är till för vanliga människor är välkommet, även om jag är jätteallergisk mot hästar.
Hans Henriksson, Bålsta:

– Spännande! Det kan nog dra till sig en massa nya arbetstillfällen. Själv spelar jag inte på hästar men det ger ju biogas, haha.
Lars Gröndahl, Bro:

– Det är okej. Det är alltid bra med nya verksamheter, det drar hit folk och smittar av sig på 
affärerna.
Maria Savela, 
Sigtuna:

– Jättebra! Vi tror att vi kan få nya kunder här på Börjes där jag arbetar som butiksbidräde. Vi har lite galopp­grejer men måste nog utöka.