Så smakar Zlatans klack

Riki Simic, Sladjan Osmanagic och David Mortimer-Hawkins avnjuter en Hands On Lomito hemma hos Riki i Älvsjö.
Riki Simic, Sladjan Osmanagic och David Mortimer-Hawkins avnjuter en Hands On Lomito hemma hos Riki i Älvsjö.
En är utbildad kock. En är expert på öl. En är extrem fotbollsnörd.

Nu ger de ut fotbollskokboken ”2x45” med berättelser från fotbollsvärlden, kryddade med matchande mat och dryck.

– Fotboll och mat är båda sådana saker som alltid väcker diskussion, säger Riki Simic.

– Idén till boken kom upp för att vi var trötta på att fotboll ofta förknippas med nätbrynja och en påse chips, säger David Mortimer-Hawkins.

– Vi har utgått från en fotbollsmatch och kopplat en maträtt till den, men även drycken till är viktig. Vi vill ha en helhet, säger Sladjan Osmanagic.

De tre författarna träffas hemma hos Riki i Älvsjö. Deras bok har precis kommit från tryckeriet och David och Sladjan sitter vid köksbordet och bläddrar i varsitt exemplar medan Riki står vid spisen och förbereder Hands On Lomito.

Det är en argentinsk smörgås spetsad med engelska inslag som bacon och pickles. Inspirationen är Argentina–England i Mexiko-VM 1986 då Maradona gjorde två mål – ett med handen och ett efter en fantastisk soloraid.

– Många matcher kopplas ganska enkelt ihop med maten på så sätt, med geografin. I andra fall har vi utgått från en story kring matchen och då måste nog många läsa texten för att förstå kopplingen, säger Riki.

Han är utbildad kock, även om han i dag arbetar med fotboll i stället för mat, och har varit huvudansvarig för maten och recepten. Sladjan står för de riktigt djupgående fotbollskunskaperna. David är expert på att kombinera mat och dryck, framför allt öl.

Under arbetets gång har diskussionerna stundtals varit hetsiga, inte minst om vilka matcher som över huvud taget skulle få plats bland de 45.

– Mycket har handlat om att välja bort, kill your darlings. Riki hade säkert tio matcher som han sa; att kommer inte den med så hoppar jag av. Ingen av dem kom med, men han är kvar, säger Sladjan.

Samarbetet har i alla fall underlättats av att de är så jämnåriga, alla tre födda 1971, tror Sladjan.

– När vi växte upp fanns inte tusen kanaler och viaplay. Det har präglat oss. När Göteborg vann UEFA-cupen var det stort, större än det kanske skulle ha varit i dag.

Matcherna i boken är uppdelade i olika kategorier, som klassiska landskamper, klassiska finaler och nationella klassiker. En del berättelser i boken kommer från matcher som så gott som alla känner till, exempelvis Zlatans klack mot Italien i EM 2004. Andra krävs det en fotbollsnörd för att känna till.

Samtidigt är recepten indelade i tre olika svårighetskategorier: från Korpen, via allsvenskan till Champions League.

– De absolut flesta är i mittenskiktet, allsvenskan, men vi inleder med en svår – bankettmenyn från VM 1958, säger Riki.

Fakta

De tre kokboksförfattarna bor i söderort

Namn: Riki Simic.

Ålder: 42 år.

Bor: Älvsjö.

Yrke: Tränare och turneringsansvarig, AIK Fotboll.

Favoritlag: Röda Stjärnan.

Favoriträtt i 2×45: Grishuvudets paella med aioli (Barcelona–Real Madrid 2002, då Barca-fansen kastade in ett grishuvud vid före detta Barca-spelaren Luis Figos fötter).

Namn: David Mortimer-Hawkins.

Ålder: 42 år.

Bor: Enskede.

Yrke: Artist & repertoaransvarig Sony Music, skribent om i första hand öl i Allt om whisky.

Favoritlag: Hammarby.

Favoriträtt i 2×45: Danska vårrullar med himmelska fridens sås (Danmark–Sverige 2007, då en dansk sprang in och slog domaren när Sverige fick straff).

Namn: Sladjan Osmanagic.

Ålder: 42 år.

Bor: Hägersten.

Yrke: Programledare Aftonbladet TV.

Favoritlag: Ipswich Town.

Favoriträtt i 2×45: Snö- och tonfisksallad (Liverpool–Everton 1999, då Robbie Fowler firade ett straffmål med att böja sig ner vid mållinjen och låtsas snorta den).

Fakta

Pasta Diavolo Tacco (Djävulens klack)

”Matchas med Italien–Sverige 1–1 (1–0) i EM i Portugal 2004, då Zlatan Ibrahimovic kvitterade i 85:e minuten med en spektakulär klacklobb”. Matchande dryck: vinet Kent Edizione I från italienska vinhuset Tua Rita.”

Tillagningstid: ”40–45 min eller en halvlek kort och gott”.

4 portioner

500 g spaghetti

köttbullar

500 g kalvfärs

3 msk kalvfond, koncentrerad

ett par klickar fransk senap

2 msk timjan, finhackad

2 msk rosmarin, finhackad

2 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, rivna

1 dl öl

salt & peppar, smör, olivolja

Såsen:

sardeller, max ca 34 filéer

3 schalottenlökar, finhackade

1 vitlöksklyfta, riven

2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade

olivolja

smör

0,5 l passerade tomater

en nypa strösocker

0,5 dl basilika, hackad

2 msk kalvfond, koncentrerad

parmesan, riven

Så klackar du in den”:

Arbeta in alla ingredienser till färsen. Kör hårt så kryddorna blandas väl. Riktiga kockar smakar av färsen rå. Fega inte med kryddningen; det ska bränna till på tungan när du smakar. Forma färsen till små köttbullar i önskvärd storlek. Stek dem i smör och olivolja. Gör nu inte nybörjarfelet att steka för hårt. Lägre värme gör bättre köttbullar, som talesättet går.

Nu till såsen”.

Fräs sardeller, lök, vitlök och chili i olivolja och en klick smör. Låt allt brynas lätt i ett par minuter.

Häll i tomater, socker, basilika och fond. Låt småsjuda en sisådär sju minuter.

Låt spagehettin rinna av, blanda i tillsammans med en del av såsen. Langa upp pastan och såsen och servera tillsammans med de nystekta köttbullarna. Riv gärna lite parmesan på allt före servering.