Så tar du dig till starten

Knäböj, under överinseende av Louise Sollenberg och Anna Boberg, är en del av rörelseanalysen. Den visar bland annat att Anna Brolin behöver stärka sätesmuskulaturen och jobba upp sin rörlighet i bröstryggen.
Knäböj, under överinseende av Louise Sollenberg och Anna Boberg, är en del av rörelseanalysen. Den visar bland annat att Anna Brolin behöver stärka sätesmuskulaturen och jobba upp sin rörlighet i bröstryggen.
Lidingöloppets 30 kilometerslopp kräver ett genomtänkt tränings­upplägg.
Lidingöloppets 30 kilometerslopp kräver ett genomtänkt tränings­upplägg.
Motionslöpningen har ökat enormt – liksom skadorna. Många som tränar inför årets lopp snubblar på startlinjen.

Men problem går att förebygga. Anna Brolin, fotbollsreporter på TV4, tar hjälp av experter.

– Många kommer till oss med skador just innan de ska springa ett lopp. Det är en hårfin gräns. Man vill vara på topp inför tävlingen. Men risken är att man i stället blir övertränad och får en belastningsskada, ofta väldigt tätt inpå loppet.

Det säger Louise Sollenberg, naprapat på kliniken Sportmedicin på Söder. Hon och Anna Boberg, sjukgymnast, ska tillsammans hjälpa TV4:s fotbollsreporter Anna Brolin att uppnå sina mål – utan att gå sönder.

– Jag gillar egentligen inte att springa, säger Anna Brolin och skrattar.

Hon är på naprapatkliniken för att göra en så kallad rörelseanalys, då hon får göra olika övningar medan Louise Sollenberg studerar bland annat muskelbalans och rörlighet.

Det är första steget, förklarar Louise Sollenberg. Steg två är en löpteknikträning. Därefter kan Anna Brolin få ett individuellt anpassat upplägg med skadeförebyggande och prestationshöjande träning.

– Ibland ger jag mig ut och springer en halvtimme på morgonen, men aldrig längre än så. Jag behöver en boll att jaga, säger Anna Brolin.

Hon har tävlat på relativt hög nivå i tennis och golf. Dessutom dansade hon balett i tio år som liten och har tränat gymnastik och utförsåkning. Men uthållighetsträning är nytt för henne.

– Ja, jag har bara explosiv träning bakom mig. Att springa långt har jag alltid tyckt varit långtråkigt. Men att springa lopp känns som en utmaning, både fysiskt och mentalt. Och så är det en träningsform som är lätt att ta med sig när man reser mycket, som jag gör i och med jobbet. Dessutom springer min sambo mycket, det vore kul att kunna göra det ihop.

I dag springer Anna Brolin max fem kilometer, vilket tar henne cirka 30 minuter. Hennes mål är att springa en mil på 52 minuter – alltså både längre och snabbare – i mitten av augusti då Midnattsloppet avgörs.

– Att ha ett rimligt mål är viktigt för att undvika skador. Annas mål innebär en klar förbättring, men är ändå realistiskt, säger Louise Sollenberg.

Ett annat generellt tips är att anpassa träningsupplägget efter förutsättningarna och inte ha ett statiskt schema som man följer oavsett tidsbrist, sjukdom eller andra oförutsedda händelser i livet.

Anna Brolins träningsupplägg är ett exempel på det. I ett ännu okänt antal veckor till kommer hon att tävla i Let’s Dance i TV4 och träna kopiösa mängder dans inför varje fredagskväll. Då måste hennes löpträning naturligtvis anpassas efter det, förklarar Louise Sollenberg.

Nästa prövning blir månaden juli.

– Då är det fotbolls-EM här hemma. Jag kommer att jobba mycket varje dag, säger Anna Brolin.

Efter EM-finalen den 28 juli är det knappt tre veckor kvar till Midnattsloppet.

– Jag är inte säker på att jag kan vara med på själva loppet, vet inte om jag är hemma i stan då. Men den 17 augusti är ändå det som gäller. Då ska milen springas, säger Anna Brolin.

Fakta

Brorsan är fotomodell

Namn: Anna Brolin.

Ålder: 32 år.

Bor: Enskede.

Yrke: Fotbollsreporter på TV4.

Aktuell: Är med i årets Let’s dance. Har dessutom precis inlett en satsning för att förbättra sig som löpare. Målet är att springa en mil på 52 minuter i mitten av augusti, då Midnattsloppet avgörs på Södermalm.

Kuriosa: Anna är syster till framgångsrika fotomodellen Carl Brolin. Däremot är hon inte släkt med före detta fotbollsstjärnan Tomas Brolin.

Fakta

Expertens fem generella råd

Louise Sollenberg rekommenderar ett individuellt anpassat träningsupplägg, men det finns några allmänna tips för att undvika skador:

Sätt upp realistiska mål.

Ha en långsiktig plan och öka belastningen successivt – muskler och kondition anpassar sig fortare till än senor, brosk och skelett.

Anpassa ditt träningsupplägg efter dina förutsättningar, låt inte schemat vara statiskt.

Kompletterade fysträning ger bra resultat och är skadeförebyggande.

Gör det du tycker är roligt, hitta träningsglädjen.