Sådan hockeyfarsa – sådan fotbollsdotter…

Bild: Stående fr.v: Tord Engdahl, 56 år, sex säsonger i Väsby. Peter Lundström, 44, fem säsonger i Väsby. Mats Lillbäck, 44, fyra säsonger i Väsby. Lars-Göran Wiklander, 46, nio säsonger i Väsby.  Döttrarna fr.v: Malin Engdahl, 30 år. Nicole Lundström, 16. Sabina Lundström, 18. Louise Lillbäck, 17. Emma Lillbäck, 17. Maja Wiklander, 15.
Bild: Stående fr.v: Tord Engdahl, 56 år, sex säsonger i Väsby. Peter Lundström, 44, fem säsonger i Väsby. Mats Lillbäck, 44, fyra säsonger i Väsby. Lars-Göran Wiklander, 46, nio säsonger i Väsby. Döttrarna fr.v: Malin Engdahl, 30 år. Nicole Lundström, 16. Sabina Lundström, 18. Louise Lillbäck, 17. Emma Lillbäck, 17. Maja Wiklander, 15.
Sex av fotbollsdamerna i Bollstanäs SK har en pappa med bakgrund i Väsby Hockey.

– Rätt häftigt, säger Peter Lundström, mångårig hockeykapten i Väsby och fotbollstränare i BSK, som nu har två döttrar i klubbens seniortrupp.

Malin Engdahl, Maja Wiklander, Sabina och Nicole Lundström samt Emma och Louise Lillbäck har två saker gemensamt. Deras pappa spelade seniorhockey i Väsby under glansåren i slutet av 1980- och början av 1990-talet och nu ingår de i Bollstanäs division 1-trupp i fotboll.

När gruppbilden ska tas kan tjejerna inte hejda skratten. Mats Lillbäck har fixat fyra hockeytröjor. För att fylla ut dem behåller Lars-Göran ”Larsa” Wiklander och Peter Lundström vinterjackan på och ser följaktligen ut som Michelingubbar.

Skratten får dem att förstå misstaget.

– Vi skulle haft axelskydd, menar Peter Lundström och får medhåll.

Systrarna Lillbäcks kusin, Cajsa Lillbäck, blev hockeyspelare i riksserien och U-landslaget. Malin Engdahls yngre syster har satsat på hockey, mycket närmare än så har de sex inte kommit pappornas sport. Men att dessa styrt dem mot lagidrott är tveklöst.

– Barn blir inte folk om de inte håller på med lagidrott, säger Mats Lillbäck.

Tord Engdahl var äldst och poängkung när Väsby 1986/87 chockade Hockeysverige med att gå upp i elitserien. I den vevan var Larsa Wiklander klubbens mest lovande junior och sedermera blev han svensk mästare med Djurgården. Vi ser en parallell i BSK. Malin Engdahl är pådrivare och lagmorsa, Maja Wiklander är den unga talangen som det snackades om redan i fjol.

Ett par säsonger efter Larsa Wiklanders entré i Väsby togs Mats Lillbäck och Peter Lundström upp i seniortruppen. Som Sabina Lundström härom året och nu Nicole, Louise och Emma.

Farsorna, som kan snacka hockeyminnen när döttrarna spelar matcher eller vill ha skjuts till träningar, uppskattar att barnen är lagkompisar. Att de skulle vara gnällgubbar vid sidlinjen, som talar om hur bra det var förr, nekar de till.

En mer nyanserad bild får vi när tjejerna tränat klart.

Maja avslöjar att Larsa plockar fram guldmedaljen då och då. Emma Lillbäck refererar till pekpinnar systrarna levt med.

– När man inte velat gå på träning har man hört: ”När jag var i din ålder hoppade jag över träningar, det ångrar jag i dag”. Och tjatet om hur de sprang intervaller i backar, fortsätter hon.

Tonen är uppsluppen. Malin Engdahl refererar till små doser av ”så var det förr” och menar att det är bra med idrottsföräldrar.

Peter Lundström, som tränat döttrarnas ungdomslag, är inne på samma spår.

– Många som idrottat på hygglig nivå har nog en sund inställning till barnens idrottande, säger han.

Under några säsonger var Malin lagkompis med Caroline Swahn, dotter till backen och Väsbytränaren Dan Swahn. Dagens Väsby Hockey-koppling är något annat. Till hockey generellt. Även Anna Thim, Madeleine Berghult och Moa Ingebretsen har fäder som bland annat spelade seniorhockey i grannklubbarna Täby, Vallentuna respektive Sollentuna.

Ändå ser inte Tord Engdahl anledning att börja om med veteranhockey. Han slutade den vintern när Väsby vann veteran-SM.

– Bättre blir det inte, säger han.