Salks veterandamer sopade rent i SM

Salks segrande D30-lag, från vänster Lucella Bergström, Susanne Zabrodsky och Maria Capistrano Björklund.
Salks segrande D30-lag, från vänster Lucella Bergström, Susanne Zabrodsky och Maria Capistrano Björklund.
Salks damveteraner stod för en historisk bedrift i svensk tennis när de nyligen vann samtliga fyra SM-guld i inomhusserierna, damer 30 till damer 60.

– Det är väldigt häftigt, säger Lucella Bergström.

Salk är bäst i Sverige på veteransidan. I alla fal när det gäller damer.

I år har klubben sopat rent och tagit samtliga fyra SM-guld i inomhusserierna, damer 30, damer 40, damer 50 och damer 60.

– Det är väldigt häftigt och en otrolig bedrift att vinna alla fyra kategorierna. Det har aldrig hänt förut, säger Lucella Bergström som debuterade i D30-laget.

Hon började spela tennis i Salk som 5-åring, gick på tennisgymnasium med Robin Söderling och tillhörde de bästa i Sverige när hon tvingades avsluta elitkarriären på grund av en skada.

Nyligen återupptog hon tenniskarriären igen, i Salk.

– Man är Salkare hela livet. Det finns plats för alla. Salk håller kvar även dem som inte vill elitsatsa och ger utrymme på banorna, säger Lucella Bergström.

Bland veterandamerna finns flera spelare som tillhört Sverigeeliten som unga. Lotta Ekberg i D40-laget är en och lagkamraten i damer 30, Maria Capistrano Björklund, en annan.

Den sistnämndas dotter Mirjam, 17, är för övrigt Sveriges just nu högst rankade junior på damsidan.

Är Salks veteranherrar lika bra?

– De är också duktiga, men inte lika, haha. Damerna är alltid outstanding, säger Lucella Bergström.

I de fyra veteranlagen är det en salig blandning av spelare. Gamla elitspelare som gjort comeback, kvinnor som börjat spela tennis först i vuxen ålder, yngre och äldre.

– Umgänget är underbart, säger Lucella Bergström.

Klas-gänget, Salk bakifrån, tränar tillsammans två dagar i veckan. Kravet för att platsa är att man har en elitbakgrund i tennis.

De andra damerna har egna träningstider.

– Nu pratar vi om att slå ihop oss och träna över elit- och åldersgränserna på fyra banor i rad, säger Lucella Bergström.

Behöver ni fler spelare?

– Just nu är det ganska fullt, men man kan alltid anmäla intresse för att vara med på segertåget, säger Lucella Bergström.

Den historiska segern kommer att firas ordentligt – med en champagnebankett.