ANNONS

Akropolis spelare är heta villebråd

Akropolis siktar fortfarande mot Superettan, men riskerar att tappa stjärnorna.

– Vi måste inse att vi främst är en talang­utvecklingsklubb, säger ordföranden Vasilis ­Damos.
ANNONS

Sotirios ”Sotte” Papagiannopoulos, 21, och Jonas Gustavsson, 22, var de stora stjärnorna när den hårt pressade nykomlingen Akropolis fixade kontraktet i norrettan. Den grekättade mittbacken, som kom från Väsby United och har haft ett ettårskontrakt med Akalla­klubben, var främste målskytt när det drog ihop sig i serien. Jonas Gustavsson var den offensiva dominanten på mittfältet.

Nu har storklubbar som Mjällby, Assyriska och Umeå visat intresse för duon.

– Vi är ingen egoistisk förening. Det är roligt att storklubbarna är intresserade av våra spelare, säger Vasilis Damos.

Men är det inte jobbigt att tappa stjärnorna när ni siktar uppåt i seriesystemet?

– Vi siktar fortfarande på superettan, men just nu känns det lite längre bort. Säsongen har varit tuff för oss, ekonomiskt och sportsligt.

Akropolis har med sina 1,2 miljoner i omsättning haft den i särklass minsta budgeten av samtliga lag i division 1 norra och södra. Snittomsättningen i serierna låg på 4,7 miljoner och näst sämsta klubb hade en omsättning på 3,5 miljoner.

– Vi gick in i serien cirka 500 000 kronor back. Nu lutar det åt att vi gör en liten vinst. Vi hade tur att få mycket publik på några matcher samt nya sponsorer som kom in, säger Damos.

Division 1 är för samtliga inblandade klubbar en mardrömsserie som man snabbt bör lämna bakom sig, menar Damos. Bidraget från förbundet ligger bara på 75 000 kronor att jämföra med Super­ettan, där de deltagande klubbarna får 3,5–4 miljoner kronor vardera.

– Ersättningen täcker en och en halv flygresa ungefär, säger Akropolis ordförande.

ANNONS

Att nykomlingen ändå fixade division 1-kontraktet beror på hårt ideellt arbete av styrelsen och andra kring klubben, men framförallt på samarbetet med Brommapojkarna och AIK.

– Vi har under året lånat ett antal spelare från BP, samt kunnat skriva kontrakt med Sotte. Det har gynnat oss ekonomiskt eftersom vi inte kan betala några höga spelararvoden. Det är busspengar på sin höjd.

När arbetet inför nästa säsong nu påbörjas förutspår Vasilis Damos att fler spelare kommer att få massförfrågningar från högre ort och kanske lämnar klubben.

– Vi måste se till spelarnas bästa och inse att vi främst är en talangutvecklingsklubb, säger han.

Samtidigt tänker Akropolis fortsätta resan upp i seriesystemet. De närmaste två månaderna ska eventuella lån från BP och AIK diskuteras, spelare testas och truppen spikas.

– Även om vi tappar Sotte och Jonas så finns stommen kvar. Hittar vi bara fyra fem spetsspelare så är vi inte långt ifrån en Superettaplats kommande säsong. Men vi behöver fler lokala sponsorer, annars blir det svårt att fortsätta med spel i division 1. Risken att åka ner i tvåan finns – det vore synd att förstöra allt vi har byggt upp sista fyra fem åren.

Fakta

Samarbetet med AIK och BP

Viktor Strand, Yasaar Bila­dama och Rodi Hasan kom på direkt övergång från Brommapojkarna.

Sami Nador, Jesper Björkfäll, Martin Falkeborn och Nabil Bahoui kom in på lån från Brommapojkarna.

Sotirios Papagiannopoulos, som fortfarande tillhör AIK, kom från samarbetsklubben Väsby United och har ett ettårskontrakt med Akropolis.