ANNONS

Samir är tillbaka efter stormiga år

Samir Rhassane, 36, är tillbaka i basketen och vill vara en förebild för Adam Fontaine och de andra unga spelarna i Huddinge.
Samir Rhassane, 36, är tillbaka i basketen och vill vara en förebild för Adam Fontaine och de andra unga spelarna i Huddinge.
Huddinge baskets nya stöttepelare har inte alltid stått upprätt. Samir Rhassane har levt ett stormigt liv men har nu funnit Allah.

– Islam gjorde att jag hittade mig själv, säger han.
ANNONS

Huddinge basket toppar basket­tvåan efter seger i seriefinalen mot Linköping. Det var Samir Rhassane med flera säsonger i Ligan med Alvik och Ockelbo som visade vägen.

Han sticker ut i det unga laget – inte enbart för att han är 36 år utan också för sitt skägg. För Samir är det en viktig symbol.

– Skägget är en religiös markering för mig. Islam kommer först i livet. Jag vill inte kalla det att jag konverterat utan jag föredrar reveterat. Det betyder att jag föddes under islam och hamnade på villovägar men har nu hittat tillbaka till islam, säger han.

Samir är på väg tillbaka till basketeliten också. Han har inte spelat sedan 2005 när det körde ihop sig i Ockelbo. Vad han sysslat med efter det, och fram till mötet med islam, vill han inte gå in på.

– Det var dåliga saker jag hamnade i och inget jag vill prata om. Jag lever på ett annat sätt nu, säger han.

Det märks att Samir vill lägga sitt gamla liv bakom sig. Han är basket­fostrad i Akropol och kom som 19-åring till Alvik.

Då fick han flytta in hos Roger Morin – nu engagerad i Huddinge basket – som fick ordning på den struliga tonåringen. Samir blev bland annat knivhuggen i magen i tonåren.

– Det är det enda jag vill nämna eftersom det kommit ut offentligt. Jag fick livshotande skador och jag har Jonas att tacka för mycket. Han tog hand om mig och har alltid stöttat mig, säger han.

Det var också Jonas Morin som i höstas upptäckte att Samir flyttat till Huddingetrakten.

ANNONS

– Jag hörde av mig och undrade om han ville träna med oss och på den vägen var det, säger Jonas Morin.

Från början var tanken att Samir bara skulle träna, men redan i den tredje matchen meddelade coachen Roger Tell att det oväntade nyförvärvet skulle spela.

– Samir har en fantastisk inställning, underbart spelsinne och jobbar hårt under korgarna. De yngre killarna ser att det här är på riktigt, säger Roger Tell.

Samir har alltså på äldre dagar blivit något av en förebild. Herr­laget är en brokig samling där flesta spelarna är födda mellan 1990 och 1994 och har bakgrund i elva olika länder.

– Vi jobbar med killarnas inställning, att de kommer i tid till samlingar och respekterar varandra. Samir betyder väldigt mycket i det arbetet, säger Roger Tell.

Samir tycker om sin nya roll som lagets stöttepelare på och utanför plan.

– Jag vill vara ett stöd för de unga killarna. Många av dem har stor talang och kan gå långt. Jag hoppas att de ska hamna på de rätta vägarna i livet och inte göra samma misstag som jag gjorde. Som ung hade jag ingen ro i mig själv, säger han.

Fakta

Spelare från elva hörn av världen

Sverige: Björn Stålmark, Adam Hammarbäck, Erik Dahlman.

Litauen: Justinas Galentas, Aivaras Butvila.

Kurdistan: Matin Haso, Mardin Soeymanpur.

Eritrea: Samson Berhane.

Etiopien: Eyasu Musie.

Dominikanska republiken: Adam Fontaine.

Marocko: Sabir Ibenjellal, Samir Rhassane.

Ryssland: Alex Lindroos.

England: Wille Dunham.

Tunisien: Mohammed Ghanem.

Uganda: Kevin Okot.