ANNONS

Samuel-Noah blickar mot USA eller Spanien

Samuel-Noah Osarenkhoe
Samuel-Noah Osarenkhoe i full fart. Om ett år hoppas han på spel i USA eller Spanien.
Vägen har inte varit spikrak för Samuel-Noah Osarenkhoe, men nu tar den 18-årige baskettalangen från Kungsängen sikte på spel i USA eller Spanien. Han ska bara gå klart trean på basketgymnasiet i Mark först.
ANNONS

– Jag har börjat höra av mig till olika college i USA och redan fått svar från ett. Jag räknar med att komma in på något på ganska hög nivå, division 1 eller 2, men annars har jag bra kontakter i Spanien sedan jag var på ett läger hos Baskonia Basket för ett par år sedan, säger Samuel-Noah.

Basket har alltid varit en stor sport i familjen och storebror David Opira var i samma situation som Samuel-Noah då han var i samma ålder. Han gick också på basketgymnasium och började blicka mot en utlandskarriär. Men det blev inte så.

Storebror har coachat

– En annan av mina storebröder gick bort i en trafikolycka då och David tog en paus från basketen. Han kom aldrig tillbaka riktigt som spelare.

I stället har David Opira gått in för att träna och coacha sina småbröder, och framför allt Samuel-Noah som spelade med flera ungdomslag i FUBB Basket, och även tränade med A-laget i unga år, innan han klarade intagningen till riksidrottsgymnasiet i Mark som en av fem killar i sin årskull.

– Han har betytt väldigt mycket för mig, särskilt i 8:an och 9:an och steget alldeles innan U15. Han visade hur jag skulle träna, säger Samuel-Noah.

Tränar två gånger per dag

I gymnasiet tränar han två gånger om dagen, ibland tre, och spelar matcher med RIG Mark i basketettan.

– Första säsongen gick det väldigt bra, särskilt i USM där vi kom trea och jag visade framfötterna för landslagscoachen som fick upp ögonen för mig.

Men en bit in i säsongen drabbades Samuel-Noah av en knäskada och kom tillbaka på allvar först en bit in i tvåan. Då började det gå bra igen, innan nästa bakslag kom.

– Jag fick körtelfeber och missade en massa igen. Det var tungt!

ANNONS

Tillbaka och i form

Nu är Samuel-Noah återställd, tillbaka på basketplanen, och dessutom i fin form lagom till seriepremiären i basketettan på söndag då RIG Mark möter Brahe Basket borta.

– Ja, allt känns bra. Jag är väldigt snabb och explosiv, har bra bollbehandling, och är bra på att läsa av situationer så att jag kan skapa lägen för andra på planen, säger Samuel-Noah som spelar point guard.

Vill gå långt trots längden

På minuskontot finns längden – 182 centimeter är i kortaste laget för en basketspelare – och den är så klart svår att göra särskilt mycket åt.

– Ja, jag får jobba extra på mitt skott i stället. Med min längd måste man ha ett riktigt bra skott om man ska ta sig långt.

Och långt vill Samuel-Noah ta sig. Collegespel i USA eller ligaspel i Spanien till att börja med.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.