Sanktan går live på nätet

Björn Eriksson hoppas att livesändningarna från matcherna i S:t Eriks-Cupen blir en succé.
Björn Eriksson hoppas att livesändningarna från matcherna i S:t Eriks-Cupen blir en succé.
I helgen får unga talanger ­chansen att glänsa ­i rutan.

Det är premiärdags för Stockholms Fotboll­förbunds stora satsning på att sända matcher i S:t Eriks-Cupen direkt på webben.

S:t Eriks-Cupen, eller Sanktan som den också kallas, är en fotbollsklassiker som funnits sedan 1958. Man har sedan dess mestadels kört på i gamla hjulspår även om cupen vuxit för varje år. I år deltar närmare 5 000 ungdomslag.

Nu är det dags för Sanktan att ta klivet in i den moderna mediavärlden. I morgon, onsdag, lanserar arrangören Stockholms Fotbollförbund sajten www.sterikscupen.se. Sajten är kopplad till facebook och instagram.

– På vår sajt kan man följa sitt eget lag, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms Fotbollförbund. Man prenumererar kostnadsfritt på tjänsten och får då ett eget konto där man loggar in. ­Resultat och tabeller för alla matcher ska finnas här, kanske också målskyttar.

För lag med spelare upp till 13 år finns inte tabeller, men det går bra att logga in för att kolla spelschemat. På sajten finns också en tricktävling där spelarna kan skicka in videor där de jonglerar med bollen eller kanske visar egna finter.

På lördag är det så premiärdags för livesända matcher från cupen. De kan ses i datorn, mobilen, surfplattan eller i en ”smart” TV.

Det är bara att logga in på www.sterikscupen.se.

– Då kan mormor i Skövde sitta framför datorn och se när barnbarnet spelar matcher i Sanktan i Stockholm, säger Björn Eriksson.

Matcherna ligger kvarwebben, så när lirarna kommer hem kan de kolla på sig själva.

Matcherna har ingen speaker, så det är spelare, ledare och ­kanske domare som hörs.

Det bör påpekas att långt från alla killar och tjejer som deltar i cupen kommer att synas i rutan. Under säsongen ska totalt närmare 200 matcher visas. Det blir 25 inspelningsdagar på olika ställen i länet med 6-8 matcher per dag. Tittarna kan se två matcher samtidigt i rutan, eller nöja sig med en.

Tv-teamet börjar sända på lördag då de finns på plats på Tyresövallen. Elva matcher spelas under dagen. Hemmaklubben Tyresö FF:s kanslist Kenneth Johansson är förväntansfull.

– Det ska bli jätteroligt! Ungarna i våra lag tycker säkert att det känns spännande att kanske få synas i tv. Fotbollsmatchen blir ju mer på riktigt.

Tyresö FF är en av pionjärklubbarna när det handlar om matcher live på webben. I vintras testade man konceptet under en stor inomhusturnering i fotboll.

– Det gick att beställa hem matcherna på nätet, och det blev väldigt uppskattat, säger Kenneth Johansson.

Björn Eriksson är en av initiativtagarna till mediasajten. Han hoppas att man på detta sätt ska locka ännu fler unga till fotbollen.

– Fotboll är en fantastisk produkt som får barn och ungdomar att röra på sig i stället för att sitta hemma framför datorn. Vi vill lyfta fram glädjen som de allra flesta känner när de spelar fotboll.

En av de 25 inspelningsdagarna ska troligen förläggas till Tele2 Arena.

– Vi för samtal med Tele2, och det skulle vara otroligt spännande om det blir av att sända matcher därifrån, säger Björn Eriksson.

Då kan mormor i Skövde sitta framför datorn och se när barnbarnet spelar i Stockholm.Björn Eriksson, Stockholms fotbollförbund

Fakta

Premiär för matcher live på webben

I morgon lanserar Stockholms Fotbollförbund en ny sajt: www.sterikscupen.se.

Under 2015 ska 200 matcher från S:t Eriks-Cupens seriespel direktsändas på webben. De kan ses i datorn, mobilen, surfplattan eller i en ”smart” TV.

Företaget Sportway, som ­bevakar ungdomsevenemang över hela landet via webb-tv, har fått uppdraget att sända matcherna.

I helgen är det premiärdags för sändningarna från S:t Eriks-Cupen.

Fakta

Nästan 5 000 lag spelar i Sanktan

S:t Eriks-Cupen, även kallad Sanktan, är Stockholms Fotbollförbunds stora ungdomsturnering och har funnits sedan 1958.

Det första fröet till denna cup såddes redan 1934 då AIK annonserade efter spelare till ett pojklag. 400 pojkar dök upp. De testades, och många sållades bort. Till slut bildades fem lag.

1969 gjorde flicklagen entré i Sanktan.

Cupen växer för varje år. I år är 4 865 lag anmälda varav 1 165 är flicklag.

Källa: STOCKHOLMS FOTBOLLFÖRBUND