Min lokala hjälte

Sara Roosvall stötte på haj och tunga vågor i JVM i Azorerna

Sara Roosvall
Sara Roosvall på Barbados. Bilden tagen med hennes egen Gopro-kamera.
Sara Roosvall
Vågorna i Azorerna var tyngre och kraftfullare än de Sara Roosvall är van vid från svenska förhållanden. Ändå var hon nära att gå vidare från sitt andra heat i JVM. Nu blev det en 49:e plats av 57 deltagare individuellt och en 33:e plats av 49 nationer i lagtävlingen.
Sara Roosvall
Sara Roosvall med de svenska lagkompisarna i JVM i Azorerna. Det var hänget på stranden som fick henne att verkligen fastna för surfingen.
Sara Roosvall
Nästa år blir Sara Roosvall senior. Några specielle sportsliga mål med surfingen har hon inte satt upp. "Nu närmast ska jag satsa på skolan och studenten. Det här med JVM var nog det största. Jag kommer att åka på SM och kanske NM i framtiden, men i så fall bara för att det är kul", säger hon.
När JVM i vågsurfing nyligen avgjordes i Azorerna hade Sverige fått ihop ett lag för första gången. Enda tjej i gänget var 18-åriga Sara Roosvall från Stocksund.
– Det var en jättehärlig upplevelse och jag pushade mig till max, säger hon.

Att vara vågsurfare i Stockholm är inte lätt. Torö i Nynäshamn är visserligen en känd surfspot, men det är långt ifrån alltid det är vågor där. Går man dessutom, som Sara Roosvall, i gymnasiet och jobbar extra på söndagar blir det riktigt knepigt att få ihop träningstillfällen.

– Jag har haft tur att det har varit vågor en del lördagar och någon gång när jag har haft studiedag, men ändå – oftast blir det bara ett par dagar surf i månaden för mig, säger hon.

Att i det läget åka till JVM och mäta sig med motståndare som kan surfa så gott som varje dag hemma i Hawaii, Australien eller Frankrike är modigt.

– Det var svårt, men jag åkte till JVM mest för att få en fantastisk upplevelse, ha kul och utmana mig själv, säger Sara Roosvall.

Nu blev det så att hon trots förutsättningarna med svår konkurrens var nära att gå vidare från sitt andra heat.

– Två av fyra från heatet gick vidare. Jag kom trea, men var riktigt nära att bli tvåa.

Azorerna ligger mitt ute i Atlanten, cirka 150 mil från Portugals kust. Ögruppen är känd som ett bra surfställe – men även för att där finns mycket hajar.

– Jag såg faktiskt en haj, en fena, en av dagarna, säger Sara Roosvall.

Blev du inte rädd?

– Nja, man ska inte panika i vattnet och jag var ändå på väg inåt. Innan resan hade jag tänkt en del på hajarna, men när jag väl var där så hade jag mer fokus på att klara mina manövrar och att göra mitt bästa.

Och ordentligt fokus behövdes. Vågorna var ”tunga” förklarar Sara Roosvall.

– Ja, inte alls som i Sverige där de är liksom mosiga och ganska enkla. Här var de tunga med mycket vatten som kommer över en och trycker ner en. Det var sådan kraft i dem.

Vågsurfing är en bedömningssport där domarna granskar varje tävlandes två bästa vågor utifrån kraft, kontroll, snabbhet och hur många manövrar man hinner göra på en våg innan den dör. Man får ta max tio vågor under en viss tid, vanligen 15 eller 20 minuter, och poängen från de två bästa blir alltså tävlingsresultatet.

Sara Roosvall fick upp ögonen för att surfa när hon var i Mexiko på semester för sex sju år sedan.

– Min storasyrra testade och jag ville vara som hon. Jag tyckte att det var jobbigt, men kul. Och så har jag alltid gillat havet.

Hon började dock surfa mer på allvar först för tre år sedan efter att ha åkt på ett surfcamp i Biarritz.

– Jag fastnade för hänget, alla var så snälla och vi hade så kul.

Från nästa år är Sara Roosvall senior och hon har inte satt upp några speciella sportsliga mål med sitt surfande.

– Nej, målet är bara att ha roligt, upptäcka många platser och träffa många nya människor.

Fakta

Pluggar marinbiologi på gymnasiet

Namn: Sara Roosvall.

Ålder: 18 år.

Bor: Stocksund.

Familj: Mamma, pappa, storasyster, storebror, två katter.

Gör: Går tredje gymnasieåret på Marina Läroverket i Stocksund. Linjen är Marinbiologi med inriktning vatten och miljö.

Aktuell: Tävlade nyligen som första svenska tjej någonsin i JVM i vågsurfing som avgjordes i tunga vågor i Azorerna.

Andra sporter. Fotboll som liten. Därefter en del skateboard och i dag ofta klättring de dagar (ganska många) då det inte går att surfa. ”Klättringen är jättebra. Jag känner att jag blir stark av den, det är bra för min surfning.”