Sara vill bli lika Rask som Shiffrin

Sara Rask
Med två vunna slalomåk kvalade Sara Rask, Sollentuna SLK, in bland de tre tjejer som får tävla i Trofeo Topolino. Tävlingen fyller 55 i år och har vunnits av bland andra Ingemar Stenmark och Mikaela Shiffrin.
Sara Rask.
Sara Rask.
Trofeo Topolino är den anrika ungdomstävlingen i vilken Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och andra världsstjärnor landslagsdebuterat.

I årets omgång åker Sollentunatalangen Sara Rask, fostrad i Väsjöbacken.

Med skidorna över höger axel och stavar och hjälm i vänsterhanden, kommer Sara Rask på avtalad tid till Väsjöbacken. Hon hinner nätt och jämnt lägga ner utrustningen innan gratulanterna strömmar till. Klubbkamrater, deras föräldrar samt ledare, har koll på vad hon åstadkom i förra helgens kval i Sälen. Ett kval där förbundet samlat de 25 mest talangfulla flickorna och pojkarna födda 2000.

Under tre intensiva dagar genomfördes åtta slalomåk och lika många i storslalom. I potten låg tre platser till anrika Trofeo Topolino och lika många till Pokal Loka för dem som slutade på platserna 4-6.

– Många har berättat om uttagningarna och det var väldigt annorlunda. Att bo åtta tillsammans var speciellt, man kunde ta på fokuset alla hade, säger Sara Rask.

Första dagen genomfördes åtta slalomtävlingar, fyra på förmiddagen och fyra på eftermiddagen. Dag två och tre delades åtta storslalomåk upp enligt samma princip.

Samlingen sista eftermiddagen, när de uttagna meddelades, beskriver Sara som när deltagarna i Melodifestivalen inväntar resultatet i green room.

– Nervöst, säger hon och skrattar.

Med facit i hand grejade Sara sin plats under slalomdagen. Men hon kunde aldrig känna sig säker. Edda-Kristin Arnadottir, hennes tränare, bestrider dock det påståendet.

– Så bra som du åkt i år och även förra året, skulle du ta en plats, säger Edda och strålar av stolthet.

– Jag var som bäst fyra och sexa i storslalom, men vann två slalomåk, förtydligar Sara.

Moa Clementson, Uppsala SLK, blev sammanlagd etta. Tvåa slutade Hilma Lövblom, Täby SLK och Sara Rask blev trea.

Först på hemväg från Dalarna kunde hon ta in glädjeruset.

– Trofeo Topolino är som ett ungdoms-VM. Jag är fantastiskt glad. Som liten var jag rock’n roll-åkare utan teknik. När jag blev äldre och fick börja åka med långkäpp föll tekniken på plats.

Placeringen efter Sara tog klubbkompisen Matilda Rönnberg. Matildas morot blir Pokal Loka i Slovenien. Där samlas också 15-16-åriga talanger redan 12-15 februari.

Men två av tre svenska landslagstjejer i Trofeo Topolino är alltså fostrade i Väsjöbacken. Vi tittar mot toppen och undrar hur det är möjligt? Hur man kan bli bra på drygt 20 sekunders åkning och drygt 20 portar?

– För slalom är Väsjöbacken lika bra som andra backar. Vi lär oss åka på olika underlag, säger Sara och kickar pjäxan i snön för att konstatera att kvällens underlag är ”socker”.

– Svårt att få grepp, skidan kanar, är hennes dagsanalys när det är dags att inleda träningspasset.

Fakta

Började som 2-åring

Namn: Sara Rask.

Ålder: 15 år.

Bor: Edsviken.

Skola: Helenelundsskolan.

Klubb: Sollentuna SLK.

Började åka: Som 2-åring.

Häftig upplevelse: Den 9 december 2015 var Sara föråkare i en Europacuptävling i Norge.

Förebild: Michaela Shiffrin – ”Hon åker som en gud och slog igenom som väldigt ung.”