Sårbart lopp saboterat

Generalsekreteraren Tomas Hoszek ska göra allt för att årets fiasko i Lidingöloppet Ultra Marathon inte ska upprepas.
Generalsekreteraren Tomas Hoszek ska göra allt för att årets fiasko i Lidingöloppet Ultra Marathon inte ska upprepas.
Det som inte fick hända hände. Flera löpare i Lidingöloppet Ultra ­Marathon sprang fel efter arrangörsmissar och sabotage.

– Till nästa år måste vi ha fler funktionärer och utbilda dem bättre, säger loppets generalsekreterare Tomas Hoszek.

Den här veckan ska Tomas Hoszek ha utvärdering av årets Lidingöloppet Ultra Marathon tillsammans med arbetspartners och sponsorer. Det kan bli ett svettigt möte.

Ultramaran har två huvuddistanser, 50 och 26 kilometer, och avgjordes den 3 maj.

– Det var katastrof, det värsta som hänt under mina fem år som generalsekreterare för Lidingö-loppet, säger Tomas Hoszek.

Vid Stockby visades föråkaren fel väg av en funktionär. 4-hjulingen svängde till vänster i stället för höger. Löparna i tätgruppen följde motorcykeln. Några löpare insåg att det var fel, vände, och fick därmed springa 52 kilometer i stället för 50. Andra sprang vidare och gick i mål vid Lidingövallen efter bara 46 kilometer.

Även täten i 26-kilometersloppet drabbades.

– Vi tar på oss missen, säger Hoszek. Ultramaran var årets mål för flera löpare, och det som hände är fruktansvärt. Det var väl 20–30 löpare som drabbades.

Det får inte hända igen. Därför ska de knappa 200 funktionärerna bli betydligt fler till nästa år, och de ska utbildas mer och bättre.

– Vi måste bli mycket tydligare med att markera bansträckningen.

Årets ultramara var dubbelt drabbad. Loppet utsattes för sabotage genom att snitslar avlägsnats längs banan vilket gjorde att löparna fick svårt att hitta rätt.

– Vi har polisanmält detta.

Nära Elfvik blev två äldre damer ertappade med att plocka bort snitslar. En funktionär på motorcykel upptäckte dem.

– Damerna sa något i stil med att det inte ska vara snitslat i skogen. Det var synd att vår funktionär inte fotade dem.

Dessutom hade andra okända personer plockat bort snitslar vid Breviksbadet, detta i samband med loppet Vårmilen som avgjordes parallellt med ultraloppet.

– Vi fick en del skit av några deltagare, men de flesta visade förståelse, säger Tomas Hoszek.

Ultramaran och Vårmilen är seedningsgrundande för stora Lidingöloppet som avgörs i september. De som inte fick godkända sluttider på grund av att de sprang fel distans kommer att kompenseras. Samtliga som sprungit fel har kontaktats.

– Vi tar hänsyn till vad som hänt när vi seedar startgrupperna till Lidingöloppet. Vi har även erbjudit de drabbade att slippa betala avgiften om de deltar nästa år.

Lidingöloppshelgen i september samlar många gånger fler deltagare och åskådare än ultramaran. Där är banorna så kända och funktionärerna så många att inte någon ska behöva springa fel.

– Och jag är inte orolig för sabotage eftersom vi har en så bra organisation, säger Tomas Hoszek. Vi ska freda oss så mycket det går.

Fakta

Viktigt med bra tider i ultramaran

Lidingöloppet Ultra Marathon är egentligen fyra lopp som avgörs samma dag: 50 kilometer och 26 km och dessutom Knatteultran och Vårmilen. Samtliga lopp har start och mål vid Lidingövallen.

Banan består till stora delar av Lidingöloppsspåret.

I år ställde totalt cirka 830 löpare upp söndagen den 3 maj.

Ultramaran är seedningsgrundande för Lidingöloppet i september.