Sätras hästar har fått sitt nya hem

Det var en liten promenad för de 44 hästarna. Men ett stort steg för Mälarhöjdens ridskola. Efter 15 års väntan kunde man lämna sin gamla anläggning, liten och sliten, för en helt nybyggd, ljus och fräsch.

En stund står de uppställda sida vid sida utanför det slitna stallet nedanför vattentornet i Sätra. Så är det dags. 44 hästar, de flesta med en ung ryttare på ryggen, ger sig av en efter en och påbörjar promenaden mot sitt nya hem.

De bildar snart en lång karavan. Mängder av ridskoleelever och deras anhöriga är på plats, men klappret från hästhovarna mot asfalten är allt som hörs.

Åskådarna utmed Sätra varvsväg är andäktigt tysta, stämningen närmast högtidlig. Och kanske är det inte så konstigt. I 15 år har ridskolan jobbat för att få en bättre anläggning och kommunen beslutade 2008 att bygga en ny. Sedan dess har man väntat, medan den gamla anläggningen har blivit alltmer trång och nedgången.

– De senaste åren har varken vi eller kommunen velat lägga resurser på underhåll. Hela byggnaden har säckat ihop framför ögonen på oss, säger Eva Netterberg som driver Mälarhöjdens ridskola tillsammans med sin man Martin Netterberg.

Men den som väntar på något gott. Den nya anläggningen, bara 400 meter åt Mälaren till från den gamla, är i absolut toppklass med två ridhus, ordentliga dusch- och omklädningsrum och stall med 60 boxar.

– Vi har haft kö till flera grupper. Nu kan vi växa. Vi har redan köpt in fem nya hästar, säger Eva Netterberg.

Ett fint stilla regn börjar falla över processionen samtidigt som de första hästarna är framme vid det nya ridhuset där de radar upp sig på nytt. Efter en stund leds de in i stallet, som är ihopbyggt med ridhuset, och till sina boxar.

– Det har gått helt fantastiskt bra. Många av oss blev tårögda under promenaden hit, säger Eva Netterberg.

Redan morgonen efter flytten är det dags för de första ridlektionerna på den nya anläggningen.

– Det blir nog svårt att hitta i lokalerna i början. Så är det ju när man flyttar, det tar ett tag innan man har koll på allt. Men hästarna verkar redan ha accepterat sitt nya hem, säger Eva Netterberg.

Fakta

Rivningen av det gamla ridhuset ska ge plats för nya bostäder

I maj 2000 beslutade kommunfullmäktige om omfattande investeringar i stadens fem egna ridanläggningar.

Anläggningarna i Farsta, Enskede, Grimsta och Åkeshov har redan rustats upp och byggts ut. Sätra var sist ut, men fick å andra sidan en helt ny anläggning till en totalkostnad på 115 miljoner kronor.

På Sätra ridanläggning finns klubben Mälarhöjdens ryttarförening med nära 400 medlemmar, varav nästan alla är elever i Mälarhöjdens ridskola.

Gamla stallet och ridhuset, i korsningen Sätravarvsvägen-Sätra gårdsväg, rivs inom kort för att ge plats åt bostäder.