Lokal satsning en framgång för IFK Österåker

IFK Österåker
IFK Österåker firar en överlägsen serieseger 2016. I år ska man etablera sig i division 3.
I fjol vann IFK Österåker division 4 överlägset. Nu ska man etablera sig i trean. Och man gör det med en hemvävd satsning. 24 av 27 spelare i A-truppen bor i Österåker.

– Det är något vi är stolta över. På det här sättet blir intresset större i kommunen och gemenskapen i laget stärks. För några år sedan var det lite främlingslegion här. Sedan dess har vi jobbat medvetet  och långsiktigt för att ha en A-trupp med lokala spelare, säger IFK Österåkers huvudtränare Görgen Åberg.

Tydligen ger strategin resultat på planen. Förra säsongen, då alla utom en i A-laget var ”inhemska” spelare, var IFK Österåker helt överlägsna i division 4.

Större trupp i år

I år är målet att bli ett stabilt division 3 lag. Sju nya spelare har tillkommit, samtliga är med och konkurrerar om en startplats, medan Trimi Makolli (till IFK Stocksund) är den enda kännbara spelarförlusten.

– De senaste åren har truppen varit tunn och vi har haft många skador, men vi har gjort bra resultat ändå. Nu väljer vi att ha en väldigt stor trupp, säger Görgen Åberg.

von Schlëbrugge kör max

En som var skadedrabbad i fjol var tidigare Hammarbyförsvararen Max von Schlebrügge. Han kommer att vara med för fullt i år. Yngst i truppen är 16-årige Hampus Ragnelid som spelade ett par matcher redan i fjol men nu är fullt ut uppflyttad i A-truppen.

– Att han och andra killar kommer fram underifrån sänder en viktig signal till våra unga spelare – de kan gå hela vägen till A-laget. Och vi har fler unga egna spelare på gång. Det är en spännande resa vi har framför oss, säger Stefan Cårebo, assisterande tränare.

Fri entré på hemmamatcherna

En tanke är alltså att satsningen på egna lokala talanger ska öka intresset kring A-laget. I fjol låg publiksnittet kring 80.

– Vi hoppas på mer publik i år. De flesta lag i serien tar inträde men det gör inte vi i år, så det är bara att komma ner och kolla, säger Görgen Åberg.

Försäsongen har varit bra resultatmässigt, med en klar övervikt av segrar. Söndagen den 16 april börjar allvaret. I seriepremiären spelar IFK Österåker borta mot IFK Uppsala. Hemmapremiären på Åkersberga IP spelas den 22 april mot Märsta IK, med avspark klockan 14.