ANNONS

Sebastian laddar pistolen inför SM

Sebastian Zamani och hans revolver är laddade inför skridsko-SM på Östermalms IP. Zamani är starter, och har makten att diska åkare som är för ivriga att glida i väg.
ANNONS

Det snöar ymnigt över Östermalms IP. Ett par av skridskoåkarna som är ute på isen förenar nytta med nöje. De har med sig en skyffel som plöjer bort lite av snömassorna samtidigt som de glider runt i sina träningsvarv.

– Isen var inte bra i dag. Men jag hoppas och tror att den ska vara fin under SM, säger Sebastian Zamani.

Han är en av funktionärerna som ska se till att SM i allround och stafett den 29–30 december blir lyckat.

Han kommer från IFK Lidingö som arrangerar SM tillsammans med Södermalms IK och Sollentuna SS. Tillsammans bildar klubbarna Stockholms Skridskoallians.

Den 29-årige Kungsholmsbon har en viktig uppgift under SM. Han är starter. När Zamani smäller av skottet med sin pluggade revolver ger sig åkarna av. Men han kollar först noga så att det står blickstilla innan start, och att ingen tjuvar.

– Från det att åkarna står still ska det dröja mellan en och en och en halv sekund innan skottet kommer. Sköter de sig inte kan jag diska dem. Visst har det hänt att jag blivit utskälld efter att ha plockat bort någon, men det är inte så farligt. Skridsko är en liten sport där alla känner alla.

Som junior var Sebastian Zamani ett stort löfte som vann JSM och deltog i JVM. Men hans aktiva karriär är över sedan många år.

– Jag slutade eftersom det knappt fanns några att träna med i Stockholm.

Sverige har stolta skridskotraditioner med både VM- och OS-guldmedaljörer. Men i dag är det en sport lite på dekis. Sverige har inga stjärnor och återväxten är dålig.

ANNONS

– Vi har svårt att marknadsföra oss, säger Zamani. Vi borde ta efter längdskidåkningen där man har hittat nya tävlingsformer som masstart, och tävlingar mitt inne i stan som Slottssprinten. Vi måste synas mer.

Sebastian Zamani älskar sin sport. Han har kvar kontakten i sin funktion som starter, både i Sverige och utomlands. För ett par veckor sedan var han starter i en världscuptävling i Kazakstans huvudstad Astana.

– Det var en jättebra arena. Jag räknade ut att jag bara jobbade i fem minuter effektiv tid under vistelsen i Kazakstan.

Zamani får en handfull internationella uppdrag varje år. Resa och uppehälle är betalt, men han får ingen lön.

– Jag är starter för att få möjligheten att följa sporten nära och se riktigt bra skridskoåkning, säger han.

Som junior var Sebastian Zamani själv en lovande åkare. Nu håller han kontakten med skridskosporten som funktionär.