Segersugen Victoria

Australiensisk dynamit. Victoria Fletcher är en stenhård handbollsspelare som älskar tuffa tag.
Australiensisk dynamit. Victoria Fletcher är en stenhård handbollsspelare som älskar tuffa tag.
Stenhårda Victoria Fletcher ser fram emot Tyresö Handbolls allsvenska premiär mot Kristianstad borta på lördag.

– Jag hoppas spelet blir tufft, då är jag som bäst.

Tyresö Handboll har gjort en ”exotisk” värvning inför dam­allsvenskan. 20-åriga Victoria Fletcher är född i Australien och stjärna i landslaget. Hon har spelat tre VM och ett ungdoms-OS.

– Jag är en av de mest erfarna spelarna i Australiens landslag. Men konkurrensen är inte direkt stenhård. Det finns bara en damliga, och om Tyresö spelade där skulle vi utklassa alla lag.

Victoria föddes ”down under” med en australiensisk far en svensk mor, och har dubbla pass.

– Jag flyttade till Sverige redan som 2-åring med mamma och en storebror.

Hon handbollsfostrades i Skog­ås. De två senaste säsongerna har Victoria spelat med Spårvägen i elitserien. En ryggskada gjorde dock att hon inte fick så mycket speltid.

– Det är bland annat därför jag gick till Tyresö. Här tror jag att det blir mer speltid, och så har jag bara hört bra saker om laget och klubben.

Tyresö kan säkertstor nytta av sitt nyförvärv som spelar mittsexa. Tuffa Victoria står stadigt på linjen i motståndarförsvaret. Hon tvekar inte att dela ut tjuvnyp om domarna tittar åt ett annat håll.

– Jag drar väl lite i motståndarnas tröjor och så där, eller så puttar jag in dem i målgården.

Victoria är dessutom målfarlig.

– Jag är bra på att fånga in bollen och kasta mig och skjuta bollen i mål. Jag slänger mig i backen ofta och hårt, men min dåliga fallteknik har skadat ryggen. Jag har en spricka i en ryggkota och spelar med ryggskydd.

Victoria biter ihop, och kommer säkert att dunsa i Tyresöhallens golv otaliga gånger denna säsong. Hon trivs redan i sin nya hemma­arena.

– Hallen är jättebra och golvet så ljust att man ser linjerna. Så var det inte när jag spelade med Spårvägen i Brännkyrkahallen.

Försäsongen har gått bra. Victoria berättar att träningen med allsvenska Tyresö faktiskt är hårdare än i elitserielaget Spårvägen.

– Det är två lag med helt olika fysupplägg. Vi springer mycket mer här än på träningarna i Spårvägen.

Victoria Fletcher tror att Tyresö kan komma att bli ett topplag i allsvenskan.

– Jag är en handbollsnörd och har läst mycket om allsvenskan. Vi är tippade att slåss i toppen, och jag tror att vi har ett ganska bra lag.

Fakta

Gillar att måla abstrakta tavlor

Namn: Victoria Fletcher.

Ålder: 20 år.

Bor: Nyinflyttad i lägenhet i Gubbängen med sambon Philip. ”Han spelar handboll i Ricoh i allsvenskan”.

Aktuell: Nyförvärv i Tyresö Handboll som spelar premiär i allsvenskan mot Kristianstad borta på lördag. Dessutom stjärna i Australiens landslag.

Gillar: Att måla tavlor i olja, gärna abstrakta motiv, och att fotografera.