12-åriga Selma tävlar mot tre år äldre i SM

selma ihr
Selma vann en tävling i Dortmund nyligen, ett bra formbesked inför SM.
selma ihr
Segraren Selma omgiven av de två andra medaljörerna.
Selma Ihr vann nyligen den internationella stortävlingen NRW Trophy i Dortmund. Nästa vecka tävlar den 12-åriga talangen från Vaxholm mot upp till tre år äldre tjejer i SM i Malmö.
– Det känns som att det var en väldigt bra uppladdning till SM, jag är i bra form, säger hon.

Det började med att Selma Ihr, bara 3 år gammal, hängde med till ishallen när storebrorsan skulle ha hockeyträning. Innan hockeykillarna äntrade isen tränade konståkningsklubben.

– Jag sa till mamma och pappa att det där vill jag göra. Och då fick jag det, jag började i skridskoskola.

Snart började hon träna konståkning med Vaxholms KK, men det var tufft i början då hon ofta tävlade mot äldre tjejer.

– Ja, de första åren kom jag alltid sist, sist, sist. Men jag jobbade mig uppåt och det började gå bättre.

Det är ingen överdrift. De senaste åren har Selma, som nu har bytt klubb till Solna KK, radat upp imponerande resultat med bland annat ett NM-guld och guld på RM (SM för 10–13-åringar) två år i rad.

Till årets SM, som avgörs i Malmö med start den 15 december, har Selma hoppat upp en klass ett år ”för tidigt” och ska tävla i USM, där motståndarna är 13-15 år.

– Eftersom hon vann RM i fjol har vi beslutat att hon ska gå upp en åldersklass redan i år för att få mer motstånd. Hennes möjligheter till topplacering är ändå stora. Selma har vunnit alla kvaltävlinhar till USM och i Dortmund vann hon över åkare från bland annat Tyskland och Korea, säger Cecila Willberg, Selmas tränare i Solna KK.

Utöver konståkningen har Selma tidigare tränat gymnastik och ridit, men nu för tiden är det bara konståkning som gäller.

– Ja, jag tränar sex dagar i vecka på eftermiddagen plus två eller tre gånger på morgonen, säger hon.

Vad är det du gillar med konståkningen?

– Att det hela tiden finns så mycket man kan utveckla och förbättra. Och själva åkningen. Det bästa jag vet är när jag åker helt själv på isen och hör knarret, när jag har isen för mig själv och kan åka stort.

I SM åker Selma till ”Over the rainbow” från ”Trollkarlen från Oz” i korta programmet och till ”Törnrosa och lite klassiskt” i det långa. Domarna kommer att titta på flera komponenter – själva åkningen, uttrycket, och tekniska svårigheter som hopp och piruetter.

– Min styrka är att jag är jämn, jag har lite av allt, säger Selma.

Här kan ni se Selma åka i NRW Trophy i Dortmund.

Fakta

Andra åkare från Solna KK i SM

Matilda Algotsson, SM för damer, är egentligen junior men har gått upp en åldersklass, har vunnit 2 SM-guld och ett NM-guld som junior.

Lisa Lager, åker sitt första JSM, var på pallen i USM och UNM i fjol.

Natran Tzagai, åker sitt första JSM för herrar, tog silver på USM i fjol.

Alva Blomdahl, tävlar i sitt första USM.

Systrarna Julia och Josefin Brovall tävlar i RM (upp till 13 år) och siktar på topplatser efter att storasyster Julia vunnit alla kvaltävlingar och Josefin placerat sig som tvåa eller trea.