En andra chans till svenska folkets pris

För andra året i rad är synskadade Maja Reichard nominerad till Jerring­priset för sina insatser i simbassängen.

– Mina vänner har blivit bättre på att hjälpa mig med röstfisket, säger Nackatjejen.

2012 vann Maja Reichard guld i Paralympics i London, och nominerades som en av 14 kandidater till Jerringpriset. I somras vann hon VM-guld på 100 meter bröstsim och kryddade guldloppet med världsrekord, 1.27,37.

22-åringen är glatt överraskad att det räckte för att få en ny chans till Jerringpriset.

– Guldet, insatsen och tiden är jag jättenöjd med, men att jag blivit nominerad två år i rad förvånar mig. Att några i en kommitté värderat min prestation, bland andra bra prestationer som gjorts, är härligt. Jag är extremt hedrad, säger Maja Reichard.

Svenska folket avgör vem eller vilka som har gjort sig mest förtjänta av det pris Radiosporten delat ut sedan 1979.

– Det är ett fantastiskt pris. Vissa sporter och insatser får större medial uppmärksamhet än andra, ändå kan folkets tycke och smak vara olika.

För Maja Reichard handlar det om att marknadsföra sin insats, mer än det gör för exempelvis skidåkaren Johan Olsson som redan vunnit bragdguldet. Förra veckan var Maja gäst i radioprogrammet P4 extra där samtliga kandidater presenteras. Hon ställer upp på det hon kan och vill, men låter det inte ta överhand.

– Jag måste sätta gränser. Jag berättar gärna och ber folk rösta på mig.

Om hon varit bättre på det nu än inför fjolårets omröstning är hon osäker på.

– Efter Paralympics i fjol var jag allmänt trött hela hösten. Nu har jag i alla fall lärt mig att man kan registrera en röst på nätet, men ringa mitt nummer flera gånger. Jag tror att mina vänner har blivit bättre på att hjälpa mig med röstfisket. De sprider bland annat information på facebook.

I fjol fick Lisa Nordén Jerringpriset för sitt OS-silver i triathlon. Kan det bli en dubbel Nacka nu, med dig i år?

– Det vore grymt roligt. Men konkurrensen är stentuff.

Den 19 december är första delen av omröstningen över. Sex kandidater tas då bort och åtta kvarstår fram till Idrottsgalan den 13 januari.

– Självklart vill jag vara med bland de åtta, säger Maja som härom veckan slog två svenska rekord. På 50 bröst och 100 medley.

– Jag simmar sällan i kort bassäng, det var mest därför jag slog rekorden. Formen är inte så bra att jag i nuläget kan putsa mitt världsrekord på 100 bröst.

EM i augusti 2014 är nästa stora utmaning. Fram till dess satsar hon på några tävlingar där även seende deltar.

– Jag tränar med seende i Spårvägen, har fått bra hjälp med styrketräning och bör bli bättre och bättre, säger Maja Reichard.

Synskadade Nackasimmaren Maja Reichard tog VM-guld på 100 meter bröstsim och satte världsrekord på nytt.

Fakta

Ser bara skillnad på ljus och mörker

Namn: Maja Reichard.

Ålder: 22 år.

Bor: Nacka.

Studier. Läser till civilingenjör inom energi och miljö.

Klubb: Spårvägen sim.

Handikappklass: Maja ser skillnad på ljus och mörker och tillhör dem med sämst syn i klass S11. För att det ska bli rättvist simmar alla deltagare med svarta simglasögon.

Aktuell: Kandidat till Jerringpriset.