Gräver guld för Järfälla

I Kalifornien finns det knappt några inomhusbassänger så övriga badgäster får bevittna ett historiskt ögonblick när Stephen för första gången hoppar i vattnet i Jakobsbergs simhall.
I Kalifornien finns det knappt några inomhusbassänger så övriga badgäster får bevittna ett historiskt ögonblick när Stephen för första gången hoppar i vattnet i Jakobsbergs simhall.
Han har aldrig varit utomlands förut och det är första gången han stiftar bekantskap med en inomhuspool. Nu är poängkungen Stephen Vint i Järfälla för att bli svensk mästare i vattenpolo.

– Jag är verkligen exalterad, säger amerikanen.

Det har inte ens gått ett dygn sedan Stephen Vint landade på Arlanda och lämnade sitt hemland för första gången. Uppvuxen i San Diego har nu 22-åringen kommit till Sverige för att se Europa, resa och göra det han tycker allra mest om – att spela vattenpolo.

– Jag är verkligen exalterad och tacksam för den här möjligheten, säger Stephen när Mitt i träffar honom i Jakobsbergs simhall.

Vid sin sida har han Anton Hanserkers, spelande tränare i Järfälla Vattenpolo som är regerande svenska mästare i den i Sverige inte alltför stora sporten. Anton var den som tog kontakt med Stephen och värvade honom till klubben.

– Jag har alltid varit intresserad av Sverige och velat studera i Stockholm men har aldrig haft chansen. Då tittade jag närmare på elitserien och mejlade alla lag som fanns och Järfälla var det första laget som svarade, säger Stephen och fortsätter:

– Anton var väldigt hjälpsam och sa att vi var mer än välkomna.

Han säger ”vi” eftersom han snart får sällskap av sin amerikanske collegekompis som ännu inte hunnit landa i Stockholm. Även 23-årige Jarrod Gaut, som vännen heter, kommer att spela för Järfälla kommande säsong.

– Jag och Jarrod gick på college tillsammans och har spelat med varandra i tre år. Nu har vi inga studier inplanerade. Vi ska bara spela vattenpolo tills säsongen är över.

Med Stephen Vint och Jarrod Gaut har Järfälla gjort två starka nyförvärv. Stephen är en vänsterhänt poängspelare som vann både mål- och assistligan på college förra säsongen.

– Låter lovande, inflikar Anton Hanserkers vars förhoppning är att klubben med hjälp av de två amerikanska nyförvärven ska försvara SM-guldet.

– Det är målsättningen. Vi har tappat några spelare och vet inte riktigt var vi står i dag. Men att inte vinna guld skulle vara en besvikelse, säger han.

Trots att Järfälla är regerande mästare medger Anton Hanserkers att laget drivs av ett visst mått av revanschlust. Under SM- veckan i Sundsvall i somras blev det nämligen förlust i finalen mot Lin- köping när beachvattenpolon avgjordes utomhus, där man spelar med tre utespelare i stället för sex som man har i traditio- nell vattenpolo.

– Beachvattenpolo är inte riktig vattenpolo, det vill jag påpeka, säger Anton och fortsätter:

– Vi slog Linköping i SM-finalen i våras så de var nog ganska revanschsugna i Sundsvall. Och vi är revanschsugna nu när den riktiga serien börjar.

Han tror Järfällas spel kommer att passa Stephen Vint och Jarrod Gaut som hand i handske.

– I USA är spelarna kända för att vara väldigt vältränade, duktiga simmare och ha bra fart i allt de gör. De påminner lite om hur vi i Järfälla försöker spela så jag tror att de kommer passa in väldigt bra här.

Anton Hanserkers.

Jag tittade närmare på elitserien och mejlade alla lag som fanns och Järfälla var det första laget som svarade.stephen vint, järfällas amerikanska nyförvärv

Fakta

Seriepremiär den 10 oktober

Järfälla är regerande mästare i vattenpolo efter seger mot Linköping i SM-finalen i våras.

Laget tränas av Anton Hanserkers, 28, som har spelat vattenpolo sedan tioårsåldern och coachat Järfälla i sex år.

Seriespelet i Sverige börjar den 10 oktober.

”Många gillar att leka i vattnet och tycker det är kul med bollsport – en bra kombination. Det är simningens lagsport”, säger Anton Hanserkers.