ANNONS

Sextonårige Alex tog VM-guld i powerboatracing

Alex Céwe, överst på prispallen i Aluksne.
Alex Céwe, överst på prispallen i Aluksne.
Huddinge kan sträcka på sig lite extra. I kommunen bor nämligen en världsmästare i powerboatracing. 16-årige Alex Céwe vann tidigare i juli VM i en klass för ungdomar mellan 10-16 år då han tävlade i Lettland.
ANNONS

I Aluksne, Lettland, gick världsmästerskapen i powerboatracing av stapeln, vilket är en båtracingtävling där de tävlande kör runt en bana på vattnet. Alex började tävla redan som 9-åring, förra året lyckades han ta SM-guld.

Alex tävlade i Lettland i klassen GT-15. Han deltog med en båt som är 3,5 meter lång och kan nå en fart på 70 kilometer i timmen. I tävlingens näst sista heat vinner Alex och har därmed högst poäng inför sista heatet.

– I sista heatet blir jag omkörd i starten av båten bredvid och kommer i mål som tvåa. Därmed har jag ändå högst poäng och vinner! Det innebär att vårt team kommer att få åka till Monaco i mars för att hämta hem VM-guldet vid en powerboatgala. Det ska bli riktigt kul, berättar en stolt världsmästare.

Hemligheten att nå framgång – ha kul

Enligt Alex ligger hans framgång bland annat i att hans team aldrig blir arga då de inte blir som de exakt planerat, fokus är alltid att ha roligt. Mycket tid mellan själva tävlingarna spenderas i  racingtältet, men Alex och hans team kallar det för kaktältet – de bjuder nämligen alla på kakor.

Den 24-25 augusti väntar nästa utmaning för 16-åringen. Då blir det EM ute på Värmdö, i Grisslinge. Om det gick fort i VM kommer det gå ännu fortare i EM – Alex tävlar i en högre klass och deltar med en båt som går i 90 kilometer i timmen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.