Sigtunarännet i stället för Vikingarännet

Vikingarännet
Sigtunarännet den 18 februari körs på kontrollerade naturisar som plogas vid snöfall.
Det klassiska skridskoloppet Vikingarännet ställs i år in på grund av dålig ekonomi. Nu dyker Sigtunarännet upp som alternativ, med en bana från Sigtuna ner till Kairobadet i Upplands Väsby och tillbaka, upp i stället.

– Vi blev alla så ledsna när vi såg att Vikingarännet inte ska köras och då sa vi att vi gör ett alternativ. Det blir en ersättning som körs med start och mål i Sigtuna den 18 februari, säger Sigtunarännets talesperson Fredrik Jonson till SR Stockholm.

Det åtta mil långa Vikingarännet har arrangerats på Mälarens isar mellan Uppsala och Stockholm sedan 1999, men loppet har fått ställas in vid flera tillfällen på grund av svag is och i år har organisationen bakom Vikingarännet kastat in handduken i förväg på grund av ekonomin.

Två varv blir fem mil

”Bolaget måste se över förutsättningarna för at fortsätta arrangera loppet. Fokus just nu ligger på att försöka hitta en organisation och ekonomisk modell som möjliggör arrangemang av Vikingarännet i framtiden”, står det på Vikingarännets hemsida.

I stället arrangeras alltså Sigtunarännet den 18 februari. Banan går från Sigtuna till Kairobadet i Upplands Väsby och tillbaka till Sigtuna. Två varv innebär fem mils skridskoåkning.

– Man kan också köra halvdistans på 25 kilometer och det finns även en kort distans på två kilometer för barn och familjer som vill testa, säger Fredrik Jonson.

Isen plogas vid snöfall

Loppet körs på kontrollerade naturisar som plogas vid snöfall. Stora delar av banan hålls plogad under hela vintern när isen bär fyrhjulingarna, men sträckan varierar något beroende på förhållanden.

Sigtunarännet är framför allt ett motionslopp men har även en tävlingsklass sanktionerad av Svenska Skridskoförbundet.

Som värd för Sigtunarännet står den ideella föreningen Sigtuna Stads Triathlon-klubb tillsammans med Friluftsfrämjandet, Sigtuna Kommun och lokala sponsorer.

Fakta

Isdubbar och hjälm obligatoriskt

Sigtunarännet den 18 februari kan köras i tre olika distanser. Fulldistansen 50 kilometer startar klockan 10. Halvdistansen 25 kilometer startar klockan 11. Kortdistans (utan tidtagning) är 2 kilometer och startar klockan 12.

Isdubbar och hjälm är obligatoriskt för alla deltagare. Ispik och stavar är tillåtna i alla klasser, men inte obligatoriskt.

Det är begränsat med servicestationer längs banan så arrangören uppmanar deltagarna att ta med egen dryck och något att äta.

På sigtunarannet.se finns mer information, och där görs även anmälan.