ANNONS

Klubben mår så bra att SIK nådde tvåan

Målvakten Kjell Jönsson (till vänster) har släppt in minst mål av alla i serien, något som legat till grund för Sundbybergs avancemang till division 2, menar tränaren Stephanos Tecle (till höger).
Målvakten Kjell Jönsson (till vänster) har släppt in minst mål av alla i serien, något som legat till grund för Sundbybergs avancemang till division 2, menar tränaren Stephanos Tecle (till höger).
Från division 4 till division 2 på tre säsonger. Sundbybergs IK har hittat ett framgångsrecept att hålla fast vid.

– Föreningen mår bättre än på väldigt länge, säger tränaren Stephanos Tecle.
ANNONS

Det är ingen större överdrift att slå fast att Sundbybergs IK för några år sedan var ett cementerat division 4-lag.

Klubben hade harvat i serien i elva år innan den berömda ketchupeffekten slog till.

År 2013 tog sig laget upp till division 3, en serie där Sundbyberg bara spelat i två säsonger. Förra helgen säkrades förstaplatsen när IFK Viksjö bortabesegrades med 3–0.

– Det är väldigt många som har jobbat hårt för föreningen i många år. Fotbollen mår bättre än på väldigt länge, på flera fronter. Kansliet och styrelsen mår bra, och även dam- och juniorlagen. Vi har en egen Sundbybergsmodell och herrlaget är bara en förlängning av hur bra föreningen mår, säger Stephanos Tecle.

Att Sundbyberg skulle ta steget upp till division 2 redan i år var långt ifrån självklart. Laget inledde säsongen ganska svagt med bara nio poäng på sju matcher och var långt efter i tabellen. Sedan vände det.

– Därefter hade vi en väldigt stark period där vi vann åtta raka matcher. Efter de sju första var vi ganska uträknade och jag tror det hjälpte oss lite. Vi kunde släppa fokuset på serien och lägga mer energi på att prestera, säger Sundbybergstränaren.

Förra säsongen gjorde sig laget beroende av två stjärnspelare: Skyttekungen Yonis Egag som öste in 24 mål i fjol och mittfältaren Daniel Badjelan.

I år har båda spelarna varit skadade och missat stora delar av säsongen, något som har tvingat övriga spelare att kliva fram. Lagets bredd har varit en avgörande del i framgångarna i år, menar Stephanos Tecle.

– Andra har klivit fram på ett väldigt bra sätt. Vi har varit bättre rustade i år när vi har saknat viktiga spelare, säger han och lyfter fram den kanske tyngsta pjäsen av dem alla:

ANNONS

– Vår målvakt, Kjell Jönsson, har varit bra hela tiden och är en stabil person som gör väldigt få misstag över en säsong. Han gör avgörande räddningar, är stabil i luften och har utvecklat sitt spel med fötterna. Han har släppt in minst mål i serien och jag tycker han är seriens bästa målvakt.

Hur väl kommer ni stå er i division 2 nästa säsong?

– Vi vet inte exakt hur den serien ser ut, men det kan nog skilja en del. Men jag räknar med att vi kan uträtta något bra där.

Har er serieseger uppmärksammats något i kommunen?

– Det har varit en stark uppslutning. Många har fått positiv energi av det och tycker att det är roligt. Det är stor mångfald i vår publik, äldre och yngre med olika bakgrunder som kommer och tittar. Alla är glada och det är häftigt att vi kan vara en arena för olika typer av möten. Det får vi mycket energi av, säger Stephanos Tecle.

tel 550 550 00

Fakta

Aktiv i klubben i 16 år

Namn: Stephanos Tecle

Ålder: 31.

Bor: Sundbyberg.

Yrke: Jobbar med medlemsservice på Ica-handlarnas förbund.

Roll: Sitter i styrelsen, tränar A-laget och har lyft herrlaget från division 4 till division 2.

Bakgrund i klubben: Har tränat Sundbybergs IK i fem år. Innan dess spelade han A-lagsfotboll i klubben och jobbade på kansliet. Har varit en del av Sundbybergs IK i 16 år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.