Guld och silver gav Axel Aflodal ledarvästen

Axel Aflodal
Axel Aflodal tog ett guld och ett silver i Sverigecupen i helgen.
Axel Aflodal
Axel med nummer 503 var bra med i masstartens start i Östersund.
Sundbybergs IK:s Axel Aflodal firade stora triumfer i Östersund i helgen. Den 17-årige skidtalangen tog en seger och en andraplats i Sverigecupen och fick sedan dra på sig den gula ledarvästen efter fyra deltävlingar.

– Det känns bra förstås. Målet är att ta hem allt, säger Axel Aflodal.

Förra säsongen blev han totalsjua i Sverigecupen (Scandia Cup) för 17–18-åringar. I år inledde han med att vinna sprinten i Boden, men distansen gick sämre där.

I Östersund i helgen fick han alltså till det i båda tävlingarna.

– Jag har tränat på bra efter jul och var väldigt taggad inför tävlingarna, säger han.

I sprint brukar Axel placera sig bra och nu hade han dessutom bra skidor och tog hem segern. Inför söndagens masstart över 15 kilometer, som avgjordes på tuffa världscupklassade banor med en total klättring på 474 höjdmeter, hade han lägre förväntningar men lyckades ändå åka in som tvåa.

– Jag hade bra startranking och stod i första ledet. Sedan funkade det taktiskt och jag lyckades bra i spurten.

Två tävlingshelger återstår i Sverigecupen, härnäst i Falun i mitten av februari. Men dessförinnan ska Axel tävla i en juniorlandskamp i Trondheim sista helgen i januari.

– Jag har precis fått besked om att jag är uttagen. Mitt mål där är att ta mig till final i sprinten och sedan vara med och utmana om medaljerna, säger han.

På längre sikt är målet att nå den absoluta toppen.

– Ja, jag vill bli bäst i världen och jag gör allt jag kan för att nå dit.

Utöver att sköta kost och sömn noga handlar det om att hela tiden ligga på gränsen när det gäller träningsmängd.

– Jag ska inte bara tänka att jag ligger på gränsen, utan känna det. Jag ska vara helt slut och när jag har hittat den där gränsen kan jag fortsätta att följa den.

Axel är uppvuxen i Täby men går nu andra året på skidgymnasiet i Mora. Där delar han lägenhet med Johan Herbert, även han från Täby och klubbkompis i Sundbybergs IK. Också Johan har inlett säsongen starkt och ligger just nu sjua i Sverigecupen.

En till Sundbybergsåkare ligger på tio i topp. Det är Eleonora Olsmats som ligger nia efter att ha åkt in som trea i ett av loppen i helgen.

Här kan ni läsa om en tidigare Sundbybergare, 18-årige Jacob Nystedt, som är klar för JVM i USA efter fina resultat i klassen H19–20 i Östersund i helgen.