Silversmärtan ska vändas till guld i VM

I en-mot-en-situationer är Kim Nilsson ”otäckt bra”, tycker klubb- och landslagskamraten Patrik Åman.
I en-mot-en-situationer är Kim Nilsson ”otäckt bra”, tycker klubb- och landslagskamraten Patrik Åman.
Kim Nilsson har levt med silversmärtan från VM-finalen i Finland i två år. Till helgen vill AIK-stjärnan föra Sverige till första VM-guldet i innebandy sedan 2006.

– Det ska bli fantastiskt kul att ta revansch, säger han.

Kim Nilsson cirklar som en hungrig haj på högerkanten. Får en pass av Karl-Johan Nilsson och skjuter direkt. Ett snabbt handledsskott som Patrik Åman med vänsterhanden lyckas styra utanför stolpen.

Det är en av AIK:s sista träningar före VM. Klubbens samtliga tre landslagsspelare är inblandade i situationen som är över på någon sekund. Men det är ingen tvekan om vem som är den starkast lysande stjärnan.

– Kim Nilsson är en av världens bästa spelare. Han är exceptionell i sin spelstil, det är ingen som kan ta honom eller bräcka honom i teknik. Han gjorde mål i VM-finalen för två år sedan och han kommer att göra det i år igen – men den här gången vinner vi. Precis som i fotboll är det väldigt få spelare som kan skjuta mitt i steget i den här sporten – men Kim gör det. Framför allt i en-mot-en- eller i straffsituationer är han otäckt bra. Det kan ju vara två och en halv meter mellan varje dragning för att han är så lång och avig – och då är man helt lost. Man ska ha tur om man räddar, säger Patrik Åman.

Lagom till VM har klubbsponsorn gjort en drygt 30 minuter lång dokumentärfilm om den 193 centimeter långe ölänningen.

Över 6 000 unika besökare hittade häromveckan till hans nystartade blogg.

– Otroligt kul, jag trodde aldrig att intresset var så stort.

I Euro Floorball Tour, EFT, i början av november visade han vägen i finalen mot Finland genom att sprätta upp 1–0 i nättaket i efter 5.59 i den första perioden. Sverige besegrade till slut de regerande världsmästarna med 7–6 och Kim Nilsson belönades med en plats i turneringens All star team.

Han har höga förhoppningar på VM i Schweiz som inleddes med gruppspel i helgen och avslutas med final på söndag.

– De senaste finnkamperna och nu i EFT har vi ju vunnit mot FInland och det är ju ett positivt tecken. Men jag vet att de ställer om till VM och då är det ett helt annat lag vi möter – så det kan sluta i att vi åker på en käftsmäll. Men jag tycker att vi är så pass rutinerade att vi ska klara av det.

Det är med blandade känslor Kim Nilsson tänker tillbaka på VM-finalen i Hartwall Arena i Helsingfors för två år sedan. Han reducerade till 1–2 i den andra perioden men sedan gick Finland ifrån, vann med 6–2 och säkrade sitt andra raka VM-guld.

– Det var en häftig match att spela och det gick bra för mig, jag fick spela på två formationer och gjorde ju målet. Självklart var kul att göra mål i en VM-final, samtidigt är det en lagsport och vi förlorade ju som lag. I och med att det är så mycket folk som tittar, man spelar om en VM-medalj och det är två år till nästa mästerskap, så är det väldigt tufft att förlora en sådan match. Det ska bli väldigt kul att åka till Schweiz nu och försöka ta tillbaka det guldet.

Han ser en fördel i att vara flera AIK:are i blågult.

– Jättekul! Åman i målet och Karl-Johan som jag spelar med i min formation. Det är bra för vi får träna med varandra här i klubben och kan ta med det in i landslaget.

Fakta

Lagar cannelloni

Namn: Kim Nilsson.

Ålder: 24 år.

Bor: Solna.

Familj: Frun Josefin, 22.

Meriter i urval: Europacup-guld 2008, SM-guld med AIK 2009, VM-silver 2010, poängkung i Svenska superligan 2010/2011.

Blogg: www.mondosport.se/kimnilsson

Dold talang: ”Jag är väldigt bra på att laga mat. Cannelloni med bacon och spenat är en favorit jag brukar göra. Om jag gör pastan själv? Nej, så grym är jag inte – jag köper färska lasagneplattor.”

Aktuell: Spelar innebandy-VM i Bern och Zürich 2–9 december tillsammans med klubbkompisarna från AIK Karl-Johan Nilsson och Patrik Åman.