Min lokala hjälte

Simklubbens dröm om ny hall är hotad

Gångsätrahallen med sina fyra banor är för trång för snabbt växande IFK Lidingö simklubb. Ordföranden Mark Shay och sekreteraren Jan Sjöström kämpar för en ny och större simhall.
Gångsätrahallen med sina fyra banor är för trång för snabbt växande IFK Lidingö simklubb. Ordföranden Mark Shay och sekreteraren Jan Sjöström kämpar för en ny och större simhall.
IFK Lidingö Simklubb har länge kämpat för att en ny simhall ska byggas och ersätta den gamla och trånga Gångsätrahallen.

Nu är man orolig för att kommunen i stället tänker satsa på en upprustning av Breviksbadet.

Jan Sjöström är praktiskt taget uppvuxen i Gångsätrahallens bassäng. Här simmade han i pojk­åren, och tävlade senare för IFK Lidingös Simklubb. 1978 vann han SM-guld på 100 meter bröstsim.

I dag sitter Jan Sjöström i klubbens styrelse. Men han längtar bort. Inte från IFK Lidingö, men från snart 50-åriga Gångsätra­hallen.

– Vi jobbar aktivt för att en ny simhall ska byggas på ön. Gångsätrahallen är för liten. När den byggdes 1965 hade Lidingö 27 000 invånare, och nu är det cirka 45 000.

Jan Sjöström berättar att både han och klubben i många år har framfört önskemål om en ny simhall. Inte minst för att Gångsätrahallen är för liten för att användas vid tävlingar.

– I en artikel i Lidingö Tidning från 1982 talade jag ut om hallbehovet. Nu är det 2013 och inget har hänt. Det är dags nu!

Sedan nyår har klubben trappat upp lobbyverksamheten för en ny simhall, och uppvaktat politiker.

– Vi har en positiv dialog med kommunen, säger simklubbens ordförande Mark Shay.

Men nu är han orolig för att planerna på en ny simhall ska skjutas upp i många år. Detta eftersom kommunen planerar en rejäl upprustning av utomhus­anläggningen Breviksbadet. Kommunpolitiker i allmänhet brukar vara försiktiga med att spendera pengar. Sannolikheten att en ny simhall för cirka 150 miljoner kronor klubbas igenom samtidigt som Breviksbadet renoveras är liten.

– Jo, men jag hoppas att politikerna tänker i ett större perspektiv, säger Mark Shay. En simhall behövs för folkhälsan. Och en hall kan ha öppet året om, men ett nöjesbad som Brevik har bara öppet under sommaren.

Eventuella argument om att en simhall skulle bli för dyr biter inte på Mark Shay.

– Vi vill se ett ekonomiskt tänk som gynnar fler Lidingöbor under hela året.

Det finns olika ekonomiska lösningar. Mark Shay har tittat på hur man gjorde i Tyresö, där Tyresö Aquarena nyligen öppnat till en kostnad av 160 miljoner kronor. Där har en privat aktör bekostat simhallen. Kommunen hyr in sig för 13,8 miljoner kronor om året och får för det badtid för skolor och rehab.

Lidingö kommunstyrelses ordförande Paul Lindquist (M) säger att han är väl medveten om simklubbens önskemål om en ny hall.

– Men det finns andra som hellre vill att ett äventyrsbad byggs. I nuläget har vi inga som helst investeringsplaner för en simhall.

Vad händer med Breviksbadet?

– Inga formella beslut är tagna. Men det är vår intention att rusta upp badet.

Fakta

Fördubblat medlemsantal på ett år

IFK Lidingö Simklubb har det senaste året vuxit med 100 procent när det gäller antal aktiva. Nu har man 210 simmare.

Ytterligare 50 barn står i kö för att få börja.

Klubben har 15 ungdomstränare plus ett antal föräldrar som rycker in på träning och tävling.

Simklubben har 25 träningstillfällen per vecka i Gångsätrahallens fyra banor.

Gångsätrahallen fyller 50 år under 2015.