ANNONS

Simmare på ÅVA beviljas inte ledigt

Simmare i Åva har svårt att få ledigt till mästerskap.
Simmare i Åva har svårt att få ledigt till mästerskap.
Förra hösten informerades Täbysimmare med föräldrar om Åva gymnasiums plan på nationell idrottsutbildning, NIU, för simmare.

Elever som nappade har i dag svårt att få ledigt från skolan när det ska tävlas i olika mästerskap.
ANNONS

Åva gymnasium lockade hösten 2014 Täbysimmare med att skolan skulle ha nationell idrottsutbildning för simmare från hösten 2015.

Täby Sim tog informationsmötet i Tibblebadet som intäkt för att det skulle bli av och vägledde simmarna att ansöka via Svenska simförbundet, en ansökan som skulle lämnas in senast den 1 december 2014.

Några unga simmare sökte och antogs. Men något NIU hade Åva inte att erbjuda, det stod klart strax efter nyår 2015. Utbildningschefen Patrik Forhage hade på uppdrag av Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden gjort en översyn, och kommit fram till att utbildningen inte passade Åva.

I höst har simmare som går på Åva nekats ledighet för att åka på svenska mästerskap. Tävlingar som vanligtvis pågår från torsdag-söndag eller fredag-söndag.

Under punkten ”Lov och ledighet” står det på kommunens hemsida: ”På gymnasiet beviljas ledighet endast i undantagsfall som tex vid begravning eller tävlande på nationell nivå”.

En förälder, som vill vara anonym, berättar att dennes barn nekats ledigt, alternativt inte fått svar på ansökan.

– Trots att nationella tävlingar är ett undantag. Än märkligare är att elever på andra Täbyskolor lättare fått ledigt, säger föräldern.

Marie Eriksson, klubbchef i Täby Sim, bekräftar att simmare på Åva nekats ledighet.

– Åva gymnasium gör en egen tolkning av vad som är nationell nivå – ”att eleven ska vara landslagssimmare”. Vi har totalt tre i landslag, men många bra simmare på nationell nivå, säger Marie Eriksson.

ANNONS

Louisa Rolandsdotter, rektor på Åva, tillstår att skolan har en strikt hållning rörande ledighet.

– Jag beklagar om man trott att vi skulle ha simning som en av våra idrottsinriktningar. Det är olyckligt att elever har kommit i kläm, säger Louisa Rolandsdotter.

Tibble fristående gymnasium får till hösten 2016 NIU i simning. Skolverkets regler förhindrar dock elever på Åva från att fullfölja sin utbildning på TGF.

– De har inte NIU när de nu går på Åva. Vill de ha NIU på Tibble måste de börja om i årskurs 1. De kan inte påbörja en NIU i årskurs 2, säger idrottsläraren Göran Cumzelius.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.