Simon slåss mot myten om råskinn

Simon Sköld gillar friheten som de få reglerna i MMA innebär. ”Det är lite det sporten handlar om”, säger han.
Simon Sköld gillar friheten som de få reglerna i MMA innebär. ”Det är lite det sporten handlar om”, säger han.
Om en månad väntar hans livs viktigaste match. Nackabon Simon Sköld, aktuell i SVT-serien ”Slå han på käften”, ska bevisa för sin omgivning att han är bättre än vad hans svaga facit visar.

Han vill framstå som en ambassadör för MMA (Mixed Martial Arts) – världens snabbast växande kampsport. I SVT:s nya webbserie ”Slå han på käften” får vi bland annat följa Simon Sköld som visar att man inte behöver vara ett råskinn för att bli en professionell MMA-fighter.

– Det är vanliga människor som väljer den här sporten. Jag ser mig själv som en ganska så bra representant för MMA och jag visar att man måste vara en seriös idrottsman för att hålla på med det. Jag vill ge sporten en lite rättvisare bild än vad media har gjort hittills, säger han.

Simon Sköld, 26, gick sin första match för tre år sedan. Han har erfarenhet av många andra kampsporter sedan tidigare men fördelen med MMA, enligt honom, är friheten.

– Det är väldigt få regler. Det är lite det sporten handlar om, att man med så få begränsningar som möjligt ska få besegra sin motståndare.

– Du får sparkas, du får knäa honom om du vill, kasta honom, slå honom, strypa honom. Blir du utstrypt kan du inte efteråt säga att du kunde ha tagit honom. Alla de där ursäkterna försvinner.

Han är medveten om att sporten kan framstå som rå men påpekar att den sker under kontrollerade former med säkerhetsaspekter.

– Det är inte som att det sker på en bakgata. Samma dag som man går en match ska en läkare godkänna att man är fit for fight, att man inte har någon infektion i kroppen, dåliga revben, dåligt hjärta eller dåliga lungor.

Förutom mindre våldsamma inblickar i MMA-världen kan de som tittar på ”Slå han på käften” följa Simons väg till det som han själv påstår är hans livs viktigaste match. Den 23 november ställs han mot en hittills okänd motståndare i Superior Challenge, en MMA-gala i Göteborg. Simon har än så länge hunnit gå sju matcher. Två vinster och fem förluster har det blivit – ett facit han inte är nöjd med.

– Jag vill visa hur bra jag egentligen är. De siffrorna säger inte så mycket. De som har sett mig fightas och har tränat med mig vet att det finns mer. Jag vill visa det för de som inte känner mig och jag vill bevisa det för mig själv också. Man tränar väldigt hårt, lägger ner så mycket tid. Det är klart man vill ha utdelning.

Trots de blygsamma matchresultaten tror Simon Sköld stenhårt på sig själv och sin framtid i MMA. Han siktar mot att komma med i sportens största organisation – UFC (Ultimate Fighting Championship). Vägen dit börjar i Göteborg och väl där är han övertygad om att det blir vinst.

– Oavsett vem jag möter så kommer han inte att ha tränat lika hårt som jag har gjort, säger han.

Fakta

Jobbar som personlig tränare

Namn: Simon Sköld.

Ålder: 26 år.

Arbete: Personlig tränare.

Aktuell: Är tillsammans med två andra MMA-fighters huvudperson i SVT:s serie ”Slå han på käften”. Där får tittarna bland annat följa Simon Skölds väg fram till hans karriärs viktigaste match som avgörs den 23 november på MMA-galan Superior Challenge i Göteborg. Man får även se hur det går i matchen och efterspelet av den.