Sista åket hemma – nu väntar USM

Hedda Delin har just avverkat ett av säsongens sista åk i Ekholmsnäsbacken. Nu drar hon norrut för att kämpa om USM-medaljerna.
Hedda Delin har just avverkat ett av säsongens sista åk i Ekholmsnäsbacken. Nu drar hon norrut för att kämpa om USM-medaljerna.
IFK Lidingö är en av storklubbarna när alpina ungdoms-SM avgörs i Vemdalen i veckan.

Sju åkare har kvalat in, och samtliga startar med medaljchans. En av dem är 14-åriga Hedda Delin.

Det är vår i luften, men fortfarande snö i Ekholmsnäsbacken. I början av förra veckan tog IFK Lidingös alpina talanger sista chansen att träna på hemmaplan.

De laddade för ungdoms-SM som startar i morgon i Vemdalen. Efter kvaltävlingar har IFK inte mindre än sju deltagare med, tre tjejer och fyra killar. Det gör IFK till den femte största klubben på USM.

Hedda Delin pustar ut några minuter efter ett åk i Ekholmsnäsbacken. Men snart ställer hon sig i den lilla liftkön igen.

– Underlaget är inte perfekt. Det är mjukt, och när man trycker till sjunker skidan igenom, säger 14-åriga Hedda.

Hon är ett av IFK Lidingös medaljhopp i USM. Faktum är att samtliga sju deltagare har kapacitet om allt stämmer. Alla ställer upp i samtliga grenar: Störtloppet i morgon onsdag i Björnrike, super-G på torsdag i Björnrike, storslalom på fredag i Klövsjö, och slalom på lördag i Vemdalsskalet.

– Min form är helt okej. Det har gått bättre och bättre de senaste tävlingarna, säger Hedda. Jag är allround, och gillar störtlopp eftersom jag är ganska orädd. Det blir svårt att ta medalj, men visst hoppas jag.

Ekholmsnäsbacken öppnade sent denna säsong, men Hedda och hennes klubbkompisar har haft möjlighet att träna i backar längre norrut, och även utomlands.

– Innan jullovet hade jag 40–45 resdagar, berättar Hedda Delin.

Hon var med på USM även i fjol. Då tillhörde hon de yngsta deltagarna och tog inga framskjutna placeringar. Nu tillhör hon de mer rutinerade i USM:s startfält som består av totalt 100 tjejer och lika många killar födda 1997–1998.

Mannen bakom Heddas och klubbkompisarnas framgångar är IFK Lidingös huvudtränare Jonas Ottosson, för övrigt bror till OS-bronsmedaljören Anna Ottosson (storslalom 2006 i Turin). Jonas är själv före detta tävlingsåkare och säger att han tillför en del ”nytänk” i träningsupplägget.

– Jag lägger fokus på tekniken, säger Jonas. Framför allt är det viktigt att åkaren har en bra position och står rätt på skidorna. Och jag jobbar med individen och försöker hitta rätt övningar till rätt person.

Ett koncept som uppenbarligen är framgångsrikt. Han säger att de många träningslägren har utvecklat och svetsat samman gruppen. Något som Hedda Delin definitivt håller med om.

– Ja, vi tränar bra tillsammans och har roligt.

Efter USM återstår det några mindre tävlingar. I sommar tänker Hedda inte ta det alltför lugnt.

– Då fystränar jag. För några år sedan undrade jag varför styrka och kondition skulle behövas när man åker skidor utför, men nu inser jag hur viktigt det är.

Fakta

IFK Lidingös trupp till USM

Samtliga sju Lidingöåkare tävlar i alla grenar: störtlopp, super-G, slalom och storslalom i Vemdalen.

Hedda Delin, född 1997. Allroundåkare som gillar fartgrenar.

Hanna Hörwing, född 1998. Framför allt stark i fartgrenar.

Didrik Nilsson, född 1997. IFK:s största hopp. Har medaljchans i samtliga grenar.

Isabella Pandzic, född 1997. Starkast i super-G.

Filip Steinwall, född 1997. Bra i alla grenar, men främst i slalom.

Love Hardeberg, född 1998. Gillar att susa fram i störtloppet.

Jacob Persson, född 1998. Har storslalom som sin favoritgren.