Patrik Sjöberg-film inspirerad av Sopranos

Patrik Sjöberg vann VM i höjdhopp 1987 och innehar fortfarande Europarekordet i grenen.
Patrik Sjöberg vann VM i höjdhopp 1987 och innehar fortfarande Europarekordet i grenen.
Patrik Sjöberg i samtal med moderatorn Karin Thorsson Hållsten.
Patrik Sjöberg i samtal med moderatorn Karin Thorsson Hållsten.
Dokumentärfilmaren Thomas Reckman.
Dokumentärfilmaren Thomas Reckman.
Som ung höjdhoppare utnyttjades Patrik Sjöberg sexuellt av sin tränare. Nu har hans terapisamtal med sin psykolog blivit dokumentärfilm.
– Visst är filmen utlämnande men det känns som att den kan ge mycket mer än vad det kostar mig, säger han.

Förre världsrekordhållaren i höjdhopp Patrik Sjöberg besökte i onsdags Bio Mauritz i Filmhuset på Gärdet. Han var där för att prata om dokumentärfilmen ”Patrik Sjöberg i terapi” som handlar om hur han bearbetar sexövergreppen han utsattes för som ung av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen.

Väntade 40 år

Patrik Sjöberg berättade att han drog sig för att gå i terapi, han tyckte inte att han behövde. Det dröjde 40 år men när han väl bestämde sig gick han med på att mötena med psykologen Rebecka Malm filmades.
– Här har jag möjlighet att påverka män som är anti och ska vara macho, knyter näven i fickan och stångar sig vidare, säger Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg i samtal med moderatorn Karin Thorsson Hållsten på Filmhuset. Foto: Pekka Pääkkö

Magin i terapirummet

Dokumentärfilmaren Thomas Reckman berättar att han var inspirerad av amerikanska tv-serier ”In treatment” och ”Sopranos” när han gjorde filmen.

– Jag tycker det är så starkt i Sopranos när maffiabossen sätter sig i terapi – den här magin som finns i terapirummet med tystnadsplikt. När jag presenterade idén för Patrik var han tveksam men sedan var han beredd att göra ett försök.

Fick vänner att gå till psykolog

Halvvägs in i behandlingen bad Rebecka Malm Patrik Sjöberg att berätta för nära vänner att han gick i terapi. Något han var väldigt tveksam till.
– Jag sa: ”Fan det funkar ju inte – jag kan inte prata med mina polare om det här.” Jag trodde att de skulle säga: ”Har du någon hjärnskada? Är du så jävla svag?” Men det visade sig i stort sett alla mina kompisar antingen hade gått i någon slags terapi eller funderade på att göra det. Några av mina polare har börjat gå i terapi för att jag har sagt: ”Fan, det funkar ju.” Visst är filmen utlämnande men det känns som att den kan ge mycket mer än vad det kostar mig.

Fakta

Filmen visas på SVT och SVT Play

Dokumentären ”Patrik Sjöberg i terapi” i regi av Thomas Reckman visas på SVT Play från klockan 06.00 söndagen den 1 oktober och på SVT1 klockan 21.05 torsdagen den 5 oktober.

Patrik Sjöberg har tidigare berättat hur han utsattes för sexuella övergrepp av sin styvpappa och tränare Viljo Nousiainen i självbiografin ”Det du inte såg” som gavs ut 2011.

Patrik Sjöberg är en av Sveriges genom tiderna framgångsrikaste friidrottare. Han har fortfarande Europarekordet och det svenska rekordet i höjdhopp med 2,42 som han satte på Stockholms stadion 1987. Han vann VM 1987 och tog tre OS-medaljer: silver, 1984, brons 1988 och silver 1992.