Ska köra i 190 på Valla

Jonas Fors tar allt mer plats i V8 Thunder Cars-serien och har ännu inte gett upp hoppet om en slutplacering bland de tio bästa förarna. Förra årets race på Solvalla slutade med två elfteplatser. ”Men i år är det bara topp tio som gäller”, säger Jonas.
Jonas Fors tar allt mer plats i V8 Thunder Cars-serien och har ännu inte gett upp hoppet om en slutplacering bland de tio bästa förarna. Förra årets race på Solvalla slutade med två elfteplatser. ”Men i år är det bara topp tio som gäller”, säger Jonas.
Så här ser motorn i Jonas specialbygda racerbil ut.
Så här ser motorn i Jonas specialbygda racerbil ut.
Solvalla blir racingbana för en helg.Foto: Sara Flodin
Solvalla blir racingbana för en helg.Foto: Sara Flodin
Hästarna får ursäkta. I helgen byts trav mot racing på Solvalla – en tävling där V8 Thunder Cars-föraren Jonas Fors från Ingarö vill briljera.

– Det är årets viktigaste evenemang, säger han.

Utanför smattrar regnet och inne i garaget filar Jonas Fors på de sista detaljerna inför helgens stora motorsportsevenemang på Solvalla. Än så länge tvingas 22-åringen göra rum för sin V8 i föräldra- hemmet på Ingarö, men i takt med att sponsorerna blir fler blir också teamet allt mer konkurrenskraftigt och till hösten flyttar bilen till ett större garage.

Jonas gör sin andra säsong i V8 Thunder Cars-serien, en supporterklass till det stora dragplåstret på racerbanorna: STCC. Teamet blir starkare och Jonas Fors behöver inte lägga några pengar på sporten.

– Jag tjänar inga pengar på att göra det här, men det kostar mig ingenting heller, säger Jonas och tillägger:

– Det är en dröm i sig att kunna köra utan att lägga ut pengar.

Jonas debutsäsong resulterade i en slutplacering som 23:a. Inför det här året har ambitionerna varit högre. En topp tio-placering var målet från start, men med sin nuvarande tolfteplats börjar han tvivla på sina möjligheter.

– De är väldigt tuffa som det ser ut just nu. Om vi blir tolva har vi fortfarande gjort en väldigt bra säsong, men kommer vi topp tio så vore det fantastiskt.

Intresset för motorsport kom i tidig ålder och har inte släppt taget om Jonas sedan han började köra gokart som 6-åring. Parallellt med V8 Thunder Cars-karriären studerar han, föga överraskande, farkostteknik på Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

När STCC-cirkusen i helgen gör årets näst sista anhalt i Stockholm får Jonas Fors visa upp sig på hemmaplan på en bana som han, till skillnad från många konkurrenter, uppskattar väldigt mycket.

– Solvalla är min favorit, det finns ingen bana som slår den. Majoriteten av alla förare tycker inte att det är nån riktig racerbana. Men jag brukar säga så här: Finns det asfalt att köra på och plats för två bilar i bredd så är det en racerbana.

– Men det är inte alla som håller med om det. De vill ha långa avåkningszoner, för gör du minsta miss på Solvalla så kan du kvadda en hel bil bara av att åka rakt in i betongen, säger Jonas som ser fram emot att få gasa på i 190 kilometer i timmen inför ögonen sina supportrar, vänner och bekanta.

Han tycker att anläggningen är som en arena i och med att det är en travbana. Det innebär att publiken ser allting.

– I övrigt är det en ganska tajt och explosiv bana. Racing ska vara en publiksport och det lyckas man ganska bra med på Solvalla.

Nästa säsong hoppas Jonas på en topp tio-placering. Men på lång sikt är han inställd på en annan racingklass.

– Att köra Nascar i USA är en dröm som är fullt möjlig.

Fakta

Studerar farkostteknik på KTH

Namn: Jonas Fors.

Ålder: 22.

Bor: Ingarö.

Familj: Mamma och pappa.

Kör: V8 Thunder Cars. Ligger för tillfället tolva i serien.

Övrigt: Studerar vid sidan av racingkarriären farkostteknik på Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Har bara en säsong bakom sig i V8 Thunder Cars-serien. 2014 blev han 23:a, men ställde bara upp i fyra race.

Aktuell: Ställer i helgen upp i årets näst sista deltävling i V8 Thunder Cars-serien på Solvalla.

Fakta

En motor på 450 hästkrafter

STCC, Swedish Tour Car Championship, är Sveriges största racingmästerskap och körs på sju olika banor: Skövde, Anderstorp, Mantorp, Falkenberg, Gelleråsen, Solvalla och Ring Knutstorp.

Vid evenemangen körs även supporterklasser till STCC. En av dessa är V8 Thunder Cars, som emmellertid inte har någon tävling i Gelleråsen.

V8 Thunder Cars är en specialbyggd racerbil med en motor på 450 hästkrafter.