ANNONS

Ska på guldjakt i Las Vegas

Hård träning och bantning gäller för Frunze Harutyunyan för att kunna tävla i brottning.
Hård träning och bantning gäller för Frunze Harutyunyan för att kunna tävla i brottning.
Frunze Harutyunyan kopplar ett smidjebälte och kastar träningskompisen Bogdan ”Bogge” Kourinnoi.
Frunze Harutyunyan kopplar ett smidjebälte och kastar träningskompisen Bogdan ”Bogge” Kourinnoi.
Frunze Harutyunyan från Högdalen drar till Las Vegas för att vinna. Men olikt många andra besökare i staden hoppas han inte på tur. I stället ska minutiösa förberedelser och otaliga träningstimmar ge framgång i brottnings-VM nästa vecka.
ANNONS

Det är måndag morgon, dagen före det blågula landslagets avresa till USA. Långa gångar genom Liljeholmshallen leder fram till Spårvägens BK:s träningslokal. Frunze Harutyunyan sparrar mot klubb- och landslagskompisen Bogdan Kourinnoi. Ett till pass väntar på kvällen, några timmar senare.

– Jag kör ofta två pass per dag, ett på morgonen och ett på kvällen, säger Frunze.

Och det är inga lugna pass. Tvärtom är brottare kända för att träna extremt hårt.

– Häromdagen körde vi ett VM-test här i Liljeholmen. Jag var nära att spy efteråt. Och ”Bogge” blev sjuk, säger Frunze och skrattar.

Bara att hoppas att allt slit och alla svettdroppar betalar sig. Förutsättningarna finns. Frunze är bara 24 år men har redan hunnit skaffa sig en hel del mästerskapsrutin.

Han började brottas som 8-åring, kort efter att familjen hade flyttat till Sverige från ­Armenien där brottning är nationalsport. Det gick snabbt bra för Frunze. Han kom trea i sitt första ungdoms-SM och började sedan rada upp segrar där och senare även i junior-SM och senior-SM.

Första egentliga motgången kom i kvalet till OS i London 2012. Frunze vann tre raka men föll därefter i den helt avgörande semifinalen mot georgiern Revaz Lasjchi, som senare tog silver i OS.

Då brottades Frunze i 60-kilosklassen, trots att hans normalvikt är 71 kilo.

– Det var tufft att gå ner över tio kilo till tävlingarna. Man tappar kraft. Men alla gör det. Jag känner inte till någon i brottningsvärlden som inte bantar.

ANNONS

Sedan OS-kvalet har Frunze klivit upp till 66-kilosklassen. Det innebär att han behöver banta ­betydligt mindre men att motståndarna är tyngre och starkare.

I VM i Las Vegas, där Frunzes viktklass avgörs på måndag, står fem platser till OS i Rio de Janeiro nästa år på spel.

– Jag åker dit för att vinna, eller ta medalj åtminstone. Men att nå topp fem och säkra en OS-plats är också ett mål.

En nog så tuff uppgift. Omkring 15 av konkurrenterna har kapacitet att vinna, bedömer Frunze. Och många av dem är råstarka då de har gått ner från en högre viktklass för att 66 kilo numera är en OS-viktklass.

Just styrkan, eller Frunzes eventuella brist på den, är det enda som oroar svenske förbundskapten Mohammad Babulfath.

– Frunze är ganska ny i viktklassen och det tar tid att bygga styrka. Konditionen och tekniken har han. Jag hoppas att styrkan räcker. Och så är det viktigt att få en bra lottning, säger Mohammad Babulfath.

Så lite hjälp av fru Fortuna kan även Frunze behöva i Las Vegas alltså.

Just nu är landslaget på träningsläger i Colorado. De anländer till Las Vegas på torsdag. VM inleds på söndag, och Frunzes viktklass avgörs på måndag. Därefter stannar han en dryg vecka för semester.

Förhoppningsvis har han både konkreta drömmar om Rio och en ädel medalj med sig hem.

Fakta

Frunze jobbar extra i skola

Namn: Frunze Harutyunyan.

Ålder: 24 år.

Bor: Högdalen.

Yrke: Jobbar extra i Bandhagens skola och får stöd av sponsorer. ”Man blir inte direkt miljonär på brottning, men jag klarar mig.”

Klubb: Spårvägens BK.

Aktuell: Jagar medalj och en plats i Rio-OS när han tävlar i 66-kilosklassen i grekisk-romersk stil i brottnings-VM på måndag, den 7 september.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.