Ska spöa legendarerna

Sveriges främsta kvinnliga basketspelare genom tiderna, Kicki Johansson, tränar i Visättras utomhusgym inför avresan till Spanien och Mästarnas mästare på söndag. ”Jag kommer inte att ge mig, vinnarskallen den går aldrig ur vad jag än gör”, säger hon.
Sveriges främsta kvinnliga basketspelare genom tiderna, Kicki Johansson, tränar i Visättras utomhusgym inför avresan till Spanien och Mästarnas mästare på söndag. ”Jag kommer inte att ge mig, vinnarskallen den går aldrig ur vad jag än gör”, säger hon.
Hon har ömmande hälsenor, uselt flås och är klart äldst i gamet. Men räkna inte bort förra århundradets bästa kvinnliga basketspelare i Mästarnas mästare. Kicki Johansson är slug som en räv med ett pannben av stål.

Hon påminner lite om Pippi Långstrump där hon hänger i armgången i Visättra utomhusgym i Flemingsberg. Brunrödhårig, fräknig och råstark.

Huddinges fritidschef Kicki Johansson, 53, ligger i hårdträning inför Mästarnas mästare som i år spelas in i södra Spanien.

– Upplägget är att gå ut hårt och sedan öka, säger sambon och hennes personliga tränare Kenneth Sandén och skrattar.

Bland årets mästare finns Sveriges kanske främste hockeyspelare genom tiderna Peter ”Foppa” Forsberg och fotbollsspelaren Kennet Andersson som var med i det legendariska VM-bronslaget från 1994.

Kicki Johansson är en doldis i sammanhanget.

– De som är yngre än 40 har ingen koll, men alla äldre herrar, de som är 60-plus vet ju. Hon var det första kvinnliga basketproffset och hon är den som har gjort flest poäng i landskamper. Hon har ju inga OS- och VM-medaljer som vissa hockeyspelare – men inom sin genre är hon rätt stor, säger Kenneth Sandén.

Mest känd är exilvärmländskan Kicki Johansson för Europacupsilvret med Arvika Basket 1991.

Det är det största hon har varit med om i sin basketkarriär.

– Hela den resan vi gjorde på fyra år. Först gick vi upp i elit­serien och sedan gick vi till Europa­cupfinal. Det har inget annat svenskt lag gjort, varken på dam eller herrsidan.

Hon utsågs till förra århundradets bästa kvinnliga basketspelare och nu i somras. i samband med finalspelet i dam-EM, var hon en av 15 europeiska spelare som togs ut i uppvisningsmatchen Legends Game.

När frågan ställdes om att vara med i Mästarnas mästare var det ingen tvekan.

– Det är en ära att få vara med när Mästarnas mästare ska utses. Det är ju fantastiskt, säger hon.

Hockeyspelare har vunnit två år i rad. Kicki tänker ge Peter Forsberg en match.

– Man får vara lite streetsmart, jag kommer ju att vara äldst i gänget. Det är 21 år sedan jag lade av och spelade, så det vore väl dumt om jag skulle skulle satsa 110 i alla grenar. Jag ska nog vara lite taktiskt och kolla lite var de andra är. För jag är ganska slug, säger Kicki Johansson.

Hon löptränade senast -97. Uthålligheten är usel och hälsenan inflammerad. Men det är inget som inte går att lösa med ett stenhårt pannben och en tub voltaren.

Kenneth Sandén skrattar.

– Vinnarskallen är väl hennes farligaste egenskap, haha. Att spela med brutet näsben och sådana grejer. Det är så hon alltid har gjort. Om man bryter lillfingret så tejpar man det och så kör man vidare, säger han.

Inför avresan till Spanien på söndag har Kicki snackat lite med kompisen Glenn Hysén som varit med tidigare.

– Han sa att det gör jättemycket om man har extra kilon att dra på för det är ganska tuffa grenar. Jag har ju inte lagt på mig 20 pannor, tack och lov. Backen med bollar är en mardröm. Och den utsätter man sig för. Och ser fram emot det också. Men man lever bara en gång, eller hur? säger Kicki Johansson och skrattar

Fakta

Har varit proffs i San Sebastian

Namn: Kicki Johansson.

Ålder: 53 år.

Bor: Stuvsta/Snättringe.

Familj: Sambon Kenneth Sandén, tre bonusbarn, två katter.

Sysselsättning: Fritidschef i Huddinge kommun.

Basketmeriter i urval: Nio SM-guld, svensk landskampsrekord­innehavare med 190 matcher, blev 1992 Sveriges första kvinnliga basketproffs i spanska Juven i San Sebastian.

Aktuell: I SVT:s Mästarnas mästare som just nu spelas in i Spanien.

Fakta

Tävlar mot paret Ferry-Andersson

Mästarnas mästare, som visas i vår, spelas just nu in i södra Spanien. De två främsta i varje grupp går till finalprogrammen.

I grupp 1 tävlar Peter Forsberg, ishockey; Niklas Jihde, innebandy; Jörgen Persson, bordtennis; Hanna Marklund, fotboll; Karolina Höjsgaard, orientering och Caroline Ek, kickboxning.

I grupp 2 tävlar Kennet Andersson, fotboll; Anders Eriksson, enduro; Björn Ferry, skidskytte; Heidi Andersson, armbrytning; Kicki Johansson, basket och Inez Karlsson, galopp.